Cel mai vechi torrent din lume e încă activ după 15 ani

Cel mai vechi torrent din lume e încă activ după 15 ani
09:40 01.10.2018

Cel mai vechi torrent din lume încă funcționează și nu dă semne că ar fi abandonat, având în vedere că mulți utilizatori îl descarcă doar de dragul de-a o face.

Ai putea crede că torrentele pe care le folosești în prezent sunt aici de când lumea și internetul, însă realitatea e alta. Într-adevăr, torrentele au apărut cam când a devenit popular și internetul pe care îl folosim în prezent.

Pentru apariția torrentelor ar trebui să te întorci în timp cam până în 2003, când Netflix îți trimitea filme prin poștă, iar YouTube încă nu exista. La vremea respectivă, un grup de prieteni neozeelandezi filmau un film inspirat de The Matrix, cunoscut ca The Fanimatrix.

Pentru că serviciile de streaming video încă nu existau, distribuția era o problemă. Producătorii au reușit să reducă fișierul video la 150 MB, dar și așa era încă uriaș.

Kai Frost, ”băiatul de la IT”, care a și apărut în film, vorbește despre încercarea de a găsi o soluție gratuită pentru distribuirea filmului. Acesta a dat de o nouă tehnologie, BitTorrent.

Aceasta era promițătoare, deoarece cu cât fișierul era mai popular, cu atât lățimea de bandă era mai distribuită între utilizatorii care distribuiau fișierul.

După ce s-a convins că BitTorrent e alegerea potrivită, Frost a creat un torrent, pe 28 octombrie 2003. A și compilat un tracker și s-a asigurat că totul merge cum trebuie.

Torrentul e încă activ și e una dintre primele dovezi ale capacității noii tehnologii.

Rajneel Singh, regizorul filmului, susține că torrentul a fost descărcat de 70.000 de ori doar în prima săptămână. BitTorrent n-a întâmpinat probleme în timpul distribuirii fișierului, ba chiar i-a ajutat pe producători să economisească vreo 550.000 de dolari, echivalentul lățimii de bandă necesare.

Dacă vrei să faci și tu parte din acest curent, poți intra pe site-ul oficial al filmului și poți descărca cel mai vechi torrent din lume de aici. Site-ul nu mai arată atât de bine acum, dar Frost vrea să-i facă un update.