Cât curent ar putea produce cel mai mare parc eolian din lume

Cât curent ar putea produce cel mai mare parc eolian din lume

Cel mai mare parc eolian din lume este, firește, un plan olandez, iar energia electrică produsă aici ar putea depăși câteva recorduri.

Olandezii sunt destul de ambițioși când vine vorba de centrale eoliene; au făcut o mulțime de progrese în ultimii ani și încearcă să atingă limitele impuse de UE în ceea ce privește energia electrică produsă din surse regenerabile. Unul dintre modurile în care își doresc să facă asta este prin construirea celui mai mare parc eolian din lume.

Majoritatea fermelor offshore de acest fel sunt amplasate în apropierea coastei, însă planul companiei olandeze TenneT este să se distanțeze de țărm și să amplaseze mult mai multe turbine, așezate în jurul unei insule artificiale.

Acest hub important ar putea fi construit în Marea Nordului și ar putea produce energie electrică atât pentru Olanda, cât și pentru Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Germania și Belgia. Țările sunt la o distanță echivalentă față de locul propus, Dogger Bank. Acesta e un banc de nisip mare, la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Olanda și 100 de kilometri distanță de coasta estică a Angliei.

Hub-ul energetic ar fi construit pe o insulă artificială cu suprafața de 6 kilometri pătrați și ar fi înconjurat de o mulțime de turbine eoliene. TenneT susține că astfel ar putea fi făcute economii de miliarde de dolari în comparație cu turbinele convenționale.

Fermele offshore produc curent alternativ, care suferă pierderi de-a lungul transportului pe distanțe lungi, așa că hub-ul s-ar ocupa de transformarea lui în curent direct. De aici ar pleca spre stații de transformare de pe țărm, unde poate fi convertit înapoi în curent alternativ, gata de a fi livrat către consumatori.

Odată pus în funcțiune, cel mai mare parc eolian din lume ar avea o capacitate de 30 GW – asta reprezintă mai mult decât dublul capacității fermelor eoliene offshore din întreaga Europă. Cel mai probabil, parcul ar putea deveni funcțional în 2027, asta dacă TenneT reușește să demareze construcția anul acesta.

Citește și: