Când e planificat primul zbor pentru cel mai mare avion din lume

Când e planificat primul zbor pentru cel mai mare avion din lume
Sursa foto: Engadged.com

Cel mai mare avion din lume s-ar putea afla la doar câteva luni distanță de primul său zbor. Stratolaunch reprezintă viziunea cofondatorului Microsoft, Paul Allen.

Avionul are o anvergură mai mare decât un teren de fotbal și este echipat cu două cabine de pilotaj, 28 de roți și șase motoare. În cele din urmă, acesta va fi folosit pentru a transporta rachete cu sateliți sau chiar un avion cu echipaj în atmosfera superioară a Pământului.

Paul Allen spune că avionul va avea primul zbor în toamnă. „Nu poți să construiești un astfel de avion decât dacă ești foarte serios”, a declarat Allen pentru Wired. Matt Stinemetze, inginerul șef al avionului spune că acesta este atât de mare încât începe să arate ca o clădire.

Sistemul unic de lansare va folosi cel mai mare avion din lume pe post de platformă mobilă de lansare, care este capabil să trimită sateliți în spațiu în cadrul unei singure misiuni. Prin intermediul acestor vehicule noi, Stratolaunch vrea să facă accesul în spațiu mult mai convenabil.

Jean Floyd, Chief Executive Officer la Stratolaunch spune că firma este încântată să ofere pentru prima data detalii despre vehiculele lor de lansare. „Indiferent de încărcătură sau de orbită, poziționarea sateliților în spațiu va fi în curând la fel de ușoară ca rezervarea unui bilet de zbor”, a declarat Floyd.

De asemenea, compania își construiește propriile rachete care vor fi lansate de aceste avioane imense. Clienții vor putea să lanseze sateliți pe orbita Pământului pentru mai puțin de 30 de milioane de dolari, un preț competitiv și aproape jumătate din cel cerut de SpaceX pentru lansarea Falcon 9.

Stratolaunch proiectează avioane reutilizabile, numite Black Ice, care vor decola de pe avionul gigant și vor merge pe orbită pentru a lansa sateliți. O a doua versiune de avioane dorește să poată transporta astronauți, dar Stratolaunch are nevoie de cel puțin un deceniu pentru a face asta.

Citește și:
Sursa: Cnbc.com