Cel mai bogat om dă ora exactă: proiectul unui ceas de milioane de dolari

Cel mai bogat om dă ora exactă: proiectul unui ceas de milioane de dolari

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, s-a hotărât să creeze un ceas mecanic atât de puternic, încât să funcționeze pentru 10.000 de ani.

Jeff Bezos, directorul și fondatorul Amazon, a investit 42 de milioane de dolari pentru acest proiect. Ideea a venit de la Danny Hillis, care a vorbit în 1995 despre un ceas care să funcționeze zece mii de ani, ca un soi de modalitate prin care să ne gândim la viitorul pe termen lung al umanității și al planetei. Ideea s-a transformat în așa-zisul Clock of the Long Now, un proiect al Fundației Long Now.

Hillis a construit mai multe prototipuri ale ceasului. Totuși, ceasul lui Bezos – al cărui design îi aparține lui Hillis – va fi primul care să funcționeze la scară largă. Construcția propriu-zisă pentru acesta a început. Echipa a petrecut ultimii ani construind părți pentru ceas și executând săpături într-un munte din Texas, pentru a stoca acolo componentele.

Bezos a anunțat pe Twitter că a început instalarea mașinăriei pe un schelet înalt de 152 de metri înălțime. A explicat că ceasul este alimentat de ciclurile termale diurne și nocturne.

Potrivit site-ului Long Now, oamenii vor putea veni să viziteze ceasul când va fi gata. Există o singură problemă – călătoria până acolo ar putea să nu fie una ușoară. Cel mai apropiat aeroport de locul în care se află ceasul este la distanță de câteva ore cu mașina. Totuși, trebuie să ne amintim că ceasul ar trebui să funcționeze vreme de 10 milenii. În acest caz, curioșii au suficient timp să își planificie dinainte călătoria.

Cu acest pas, Bezos se duce dincolo de comerț online, explorarea spațiului, presă și servicii de cloud într-o zonă mai nobilă și extrem de utilitară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge