15 mart. 2018 | 10:21

De ce au rămas în urmă ceasurile digitale și cum s-a rezolvat problema

ACTUALITATE
De ce au rămas în urmă ceasurile digitale și cum s-a rezolvat problema

Timpul este un lucru ciudat. Așa cum a spus Einstein, timpul este un concept relativ. La fel de ciudat este și că ceasurile europene nu s-au mai sincronizat cu restul. Chiar și așa, problema s-a rezolvat și avem și explicația.

Ceasurile digitate, conectate la priză sau care sunt încorporate în electrocasnicele din Europa, au început să funcționeze la parametri normali. După ce, la un moment dat, aceste ceasuri au rămas în urmă cu șase minute, situația a fost remediată direct de la sursă.

Reprezentanții furnizorului sârb de energie Elektromreza Srbije (EMC) au anunțat joi că generatoarele electrice din Kosovo, despre care au spus că erau vinovate pentru apariția acelui deficit, și-au reluat producția normală.

De la începutul anului, oameni din mai multe țări europene și-au dat seama de un lucru: ceasurile arătau și spuneau lucruri diferite. În timp ce unele ceasuri sunt mai infailibile ca niciodată, altele au rămas în urmă, și la propriu, și la figurat.

Fenomenul ciudat a ieșit cel mai mult în evidență începând cu cinci martie. Ceasurile au arătat o întârziere de șase minute. Nu este chiar o amenințare pentru Univers, dar a fost un motiv destul de bun să pierzi trenul, de exemplu. Oricât de straniu ar părea, nu este vorba de distorsionarea spațiu-timp. Oamenii sunt de vină sau, mai precis, politica. În acest caz, politica europeană.

Există mai multe modalități de a ține pasul cu timpul, istoria a arătat-o. În trecut, practica era mecanică. Acum, vorbim de cele digitale.

De ce au rămas în urmă ceasurile din Europa

Dispozitivele conectate la internet, ca smartphone sau laptop, se sincronizează cu alte ceasuri pe web. În schimb, dispozitivele independente, utilizează un oscilator de cristal.

Există însă o gamă largă de alte dispozitive care pot simți timpul de la alimentarea cu energie electrică – cuptoare cu microunde, alarme digitale. Aceste ceasuri înregistrează numărul de oscilații în curentul alternativ pe care îl primesc, ceea ce le conferă și puterea. Cu alte cuvinte, numără  de câte ori fluxul de energie electrică se schimbă în fiecare secundă.

În Statele Unite este de 60 Hz. În Europa este de 50 Hz – sau, cel puțin, ar trebui să fie. Și aici intervine politica.

[readmore]

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), care administrează rețeaua electrică a 25 de țări europene, a dezvăluit că „abaterile de frecvență” în sursele de alimentare au fost exprimate în întreaga rețea de la mijlocul lui ianuarie.

Abaterea nu a fost mare, dar a fost vizibilă

În loc să livreze 50 Hz – ceea ce așteaptă ceasurile europene de la rețeaua electrică pentru a menține timpul exact – rețeaua europeană a avut o medie de 49.996 Hz. E suficient ca, în câteva luni, aceste ceasuri să piardă aproape 6 minute. În acest caz, deficitul s-a datorat unui dezacord între Serbia și Kosovo.