28 oct. 2018 | 19:45

Cea mai veche ciocolată din lume e mai „bătrână” decât Iisus

ACTUALITATE
Cea mai veche ciocolată din lume e mai „bătrână” decât Iisus
Global Trade Review

Primii arbori de cacao au început să fie cultivați în urmă cu 3.600 de ani, conform cercetătorilor. Primul arbore de cacao „domesticit” a fost așa-numitul Criollo.

Compania de ciocolată Mars a finanțat o cercetare în urma căreia a fost descoperit așa-zisul prinț al arborilor de cacao, rarul Criollo. În studiu au fost implicați 18 oamenii de știință și 11 instituții. Ei au descoperit că domesticirea arborilor de cacao a avut drept scop găsirea unor arome mai bune a boabelor și dezvoltarea unei rezistențe mai puternice în fața bolilor – doar că prețul plătit pentru atingerea acestor idealuri a fost scăderea randamentului recoltelor.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că arborele de cacao Criollo a fost domesticit în America Centrală acum 3.600 de ani, în bazinul amazonian, în zona în care astăzi se află granița dintre Columbia și nordul Ecuadorului. La acea vreme, existau între 437 și 2.674 de arbori Criollo. Cel mai probabil, acest soi de arbori de cacao a ajuns în America Centrală cu ajutorul comercianților de atunci, potrivit autorului studiului, Omar Cornejo, care este genetician la Washington State University.

„[Aceste informații] sunt importante pentru că ne oferă un cadru temporal pentru a ne pune niște întrebări care s-ar putea să fie mai complicate”, a zis Cornejo. „Cât timp a durat pentru a face o cacao bună? Cât de puternic a fost procesul de domesticire? De câte plante a fost nevoie pentru a domestici un arbore?”

Această cercetare, precum și cele care vor fi realizate în viitor pe acest subiect, i-ar putea ajuta pe agricultori să îmbunătățească randamentul recoltelor. „Ceea ce dorim să găsim este o cale prin care să combinăm plantele din zone cu productivitate crescută – precum Iquitos – cu plante de origine Criollo, menținându-și în același timp toate aceste calități dezirabile care fac cacaoa Criollo să fie cea mai bună din lume”, a explicat Cornejo.