Cea mai rapidă cameră foto poate să ”înghețe” lumina

Cea mai rapidă cameră foto poate să ”înghețe” lumina

Cea mai rapidă cameră foto din lume, cunoscută ca T-CUP, e capabilă să filmeze lumina atât de lent încât aceasta pare ”înghețată” în timp.

Cu ajutorul tehnicilor curente de imagistică, măsurătorile făcute cu pulsații laser ultrascurte trebuie repetate de multe ori; în cazul unor mostre inerte, asta nu e o problemă, dar situația devine imposibilă pentru cele mai fragile.

Sticla gravată cu laser poate tolera o singură pulsație laser, iar cercetătorii au doar o picosecundă la dispoziție pentru a captura rezultatele. Într-o astfel de situația, tehnica de imagistică trebuie să surprindă întregul proces în timp real.

Fotografia ultrarapidă comprimată (CUP) este o soluție. La un frame rate de 100 de miliarde de cadre pe secundă, metoda se apropia de specificațiile necesare pentru integrarea laserelor care lucrează în timpi măsurați în femtosecunde (o femtosecundă este a 1.000.000.000.000.000-a parte dintr-o secundă). Pentru a îmbunătăți conceptul, noul sistem T-CUP a fost creat, având la bază un tip de cameră specială, care poate măsura variația intensității unei pulsații de lumină în timp.

Camera a reușit să și stabilească un record mondial în ceea ce privește viteza de captură. Astfel, T-CUP a reușit să înregistreze la 10 trilioane de cadre pe secundă. Cu o asemenea reușită, sistemul deschide calea către o nouă generație de microscoape cu aplicații în biomedicină, știința materialelor și nu numai.

Atunci când a fost folosită, camera a fost capabilă să captureze concentrarea temporală a unei singure pulsații laser de nivelul femtosecundelor. Procesul a fost înregistrat cu ajutorul a 25 de cadre, la un interval de 400 de femtosecunde. A fost capabil să detalieze forma, intensitatea și unghiul de înclinare a pulsației laser.

”E o realizare în sine”, a declarat Jinyang Liang, autorul principal al acestei cercetări.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: