Cea mai mică mașină ar fi perfectă în traficul din București

Cea mai mică mașină ar fi perfectă în traficul din București

Cea mai mică mașină din lume a fost scoasă la licitație cu un preț de pornire delirant. Arată groaznic, dar are o istorie interesantă.

Are doar trei roți, zici că e un căruț de supermarket ceva mai modern și este pictată cu floricele. Singurul far care-ți asigură vizibilitatea noaptea pare a fi împrumutat de la o bicicletă, dar acest vehicul straniu are un trecut ce merită amintit.

Mașina se numește Peel P50 și a fost produsă pentru prima dată în 1962, ca răspuns de soluționare a traficului urban aglomerat.

peel p50 cea mai mica masina din lume

Vehiculul pe trei roți are doar 1,4 m lungime și doar 1 m lățime, deci nu poate transporta decât un singur adult cu un bagaj cât se poate de minimalist – cel mult o valiză.

De asemenea, cântărește doar 60 de kilograme, dar atinge o viteză de 60 km/h, ceea ce înseamnă o viteză considerabil de mare, pentru un vehicul exclusiv urban. În plus, mini mașinuța este echipată cu o cutie manuală cu trei viteze.

peel p50 cea mai mica masina din lume

Singura problemă e că Peel P50 nu putea executa marșarierul. Pur și simplu, dacă erai nevoit să dai înapoi, trebuia să ieși frumos din mașină și să o împingi cu mâinile. Și, da, după cum poate ai văzut în imagini, nu există cale de acces decât pe partea stângă a vehicului, întrucât n-are decât o singură ușă.

Volanul este într-adevăr mai mare decât te-ai fi așteptat, mai ales pentru o mașină de dimensiunea aceea. Scaunul nu pare nici el prea confortabil, este foarte coborât și n-are nici măcar tetieră. Nici centura de siguranță nu se poate observa în imagine pentru că, probabil, nici nu avea.

Mașinuța urbană n-a fost produsă în serie decât trei ani și n-au fost executate decât 50 de unități, dar, în prezent, se presupune că mai există doar 30 dintre ele. În 2010, Peel P50 a fost declarat cel mai mic automobil din lume.

peel p50 cea mai mica masina din lume

Modelul care încă mai e funcțional și care a fost scos la licitație a fost cumpărat în 1978 de către actualul proprietar, ca dar pentru fiica sa. În felul acesta se și explică floricele de pe caroserie.

[readmore]

N-a fost, însă, utilizată pentru transport, ci doar pentru diverse spectacole și alte ocazii de divertisment pentru copii. Mașina este vândută în Marea Britanie, iar prețul de pornire este de 34.000 de euro.

peel p50 cea mai mica masina din lume

Sursa: MSN