21 iul. 2018 | 14:49

Ce să știi despre tornade de foc parcă desprinse din filmele apocaliptice

ACTUALITATE
Ce să știi despre tornade de foc parcă desprinse din filmele apocaliptice

Dacă ai văzut filme cu scenarii apocaliptice, atunci probabil ai văzut și o tornadă de foc. Aceste tornade de foc, deși rare, au loc și dincolo de marile ecrane.

În orașul Blythe, California, lângă Râul Colorado, o asemenea tornadă a fost filmată de niște oameni care se aflau în trecere. La început, fusese doar un foc mic, spontan, al vegetației, s-a transformat într-o veritabilă tornadă.

Aceasta s-a mutat ulterior în apă și s-a transformat într-o trombă de apă.

Aceste tornade de foc apar ca o combinație între vânturi și căldura imensă a incendiilor din sălbăticie, când aerul uscat și fierbinte se ridică rapid și se transformă într-o coloană. Coloana se învârte și ajunge să atragă scântei și deșeuri, iar rezultatul este o tornadă de foc care poate avea zeci de metri înălțime.

Aceste tornade se mișcă foarte rapid și ajung să aibă temperaturi de până la 1.100 de grade Celsius. Deși durează doar câteva minute, dezastrul pe care îl lasă în urmă este imens. În ziua în care tornada de foc s-a format în Blythe, temperaturile de afară ajunseseră la 43 de grade Celsius, iar vântul bătea cu 32 de kilometri pe oră, conform The Washington Post.

Anul acesta, mai mult ca oricând, tornadele au lovit și România. Din iunie și până acum, au apărut tornade în comuna Cuca din Galați, în localitatea Topolog din Tulcea, în localitatea Alexandria din Teleorman, în localitatea Nimăiești din Bihor și în apropiere de Cetatea Histria din Constanța.

Tornadele nu au produs multe pagube. În 2016 însă, o tornadă a distrus mai multe case din comuna Niculițel din Tulcea. Atunci, nenumărați copaci au fost doborâți la pământ, iar acoperișurile mai multor case au fost smulse, conform Realitatea.

Tornadele nu sunt obișnuite pentru zona noastră. Ele sunt mai dese în Statele Unite ale Americii, în zona supranumită „Aleea Tornadelor”. Ele se formează, de regulă, în sezonul cald, când vânturile puternice ajung să formeze vârtejuri de aer. Din cauza încălzirii globale, tornadele ajung să fie un fenomen mai des și în țara noastră.