23 oct. 2018 | 06:31

Ce e cu ghețarul perfect dreptunghiular din Antarctica

ACTUALITATE
Ce e cu ghețarul perfect dreptunghiular din Antarctica

Natura lucrează în feluri nebănuite – uneori e dezordonată, alteori simetrică. Mai rar vezi unghiuri drepte perfecte fără să fi fost șlefuite de mâna omului.

Poate de aceea este o surpriză descoperirea ghețarului care are forma unui paralelipiped dreptunghic desăvârșit. Se află în Antarctica și a fost descoperit de cei de la NASA în timpul operațiunii IceBridge. Conspiraționiștii s-ar grăbi să sară la concluzii care implică extratereștrii, dar realitatea nu este atât de palpitantă.

Ghețarul descoperit este perfect natural, oricât de uimitor ar părea acest lucru. Nu seamănă cu ghețarii clasici, non-tabulari, care au forma unor domuri decorate cu spini. Acesta este un ghețar tabular, care se formează prin desprinderea de banchize, ale cărui laturi sunt aproape perfect verticale și ale cărui fețe sunt foarte netede.

Pentru a înțelege cum se formează, cercetătorul Kelly Brunt de la University of Maryland a asemănat procesul cu cel al unei unghii care a crescut prea mult și care se rupe la capăt, rezultând un dreptunghi foarte bine definit.

Acești ghețari tabulari pot avea dimensiuni foarte mari, de sute sau mii de kilometri pătrați. Cel mai mare astfel de ghețar este cel denumit B-15, care are o suprafață de 11.00o de kilometri pătrați.

Ghețarul descoperit de NASA nu a fost încă măsurat. Pare să fie mult mai mic decât B-15. Cel mai probabil are în jur de 1,5 kilometri pătrați ca suprafață, potrivit lui Brunt.

În fotografia de la NASA însă nu se vede și cealaltă parte a ghețarului, care ar putea fi cât se poate de asimetrică. Chiar și așa, e suficient de impresionant.