Ce boli poți să iei când bei apă după altcineva și nu știi cât de sănătos e

Ce boli poți să iei când bei apă după altcineva și nu știi cât de sănătos e

Mulți oameni au tendința de a împărți sticlele de apă din care beau cu prietenii, fără să se întrebe înainte cât de sănătos este. Dacă și tu ai acest obicei, poate ai vrea să știi ce se întâmplă de fiecare dată când îți oferi cu generozitate sticla prietenului tău însetat.

Atunci când împarți o sticlă cu cineva, șansele să poți lua una sau mai multe boli în urma acestui act sunt destul de mari. Orice împărțire a băuturilor cu o altă persoană implică un schimb de salivă și, implicit, de germeni și virusuri.

Cel mai adesea, este vorba de germeni și virusuri care cauzează roșeață în gât, răceală, gripă și oreion – cam tot ce te-au avertizat părinții când erai mai mic când te sfătuiau să nu bei după alții. În cazuri rare și mai periculoase, și meningita poate fi transmisă pe această cale.

Totuși, riscurile nu se termină acolo. Mai există și pericolul de a te trezi infectat cu virusul herpes simplex, care se transmite prin salivă și sărut. Problema cu acest virus este că nu te va mai părăsi după și, din când în când, dacă te simți stresat sau dacă te expui la temperaturi mari, îți vor apărea mai multe umflături apoase și dureroase pe buze – deci chiar vrei să riști să te infectezi cu un virus incurabil doar pentru că ți-era prea sete? Pe lângă asta, mai există și posibilitatea de a face mononucleoză – zisă și boala sărutului, pentru că se transmite prin salivă.

Deși puțin probabil, este bine însă să eviți să bei după cineva care suferă de hepatita B. Site-ul CDC menționează că activitățile care implică contact al mucoaselor cu sânge și lichide infectate (precum saliva și sperma) sunt modalități de contactare a virusului.

Dacă vrei să fii sigur că nu riști nimic, poți să te abții data viitoare când vine vorba să împarți o sticlă cu o altă persoană. Dacă asta este însă prea greu, poți aplica următoarea regulă: nu împărți sticla cu cineva cu care nu te-ai simți confortabil să îl săruți pe buze.

Citește și: