02 aug. 2018 | 10:46

CCleaner adună date despre tine fără să poți schimba asta

ACTUALITATE
CCleaner adună date despre tine fără să poți schimba asta

CCleaner, unul dintre programele pe care (încă) e bine să le ai la îndemână, colectează date și nu prea poți să renunți la această opțiune.

CCleaner a stat multă vreme instalat pe dispozitivele pe care le-am folosit de-a lungul timpului. În ultima vreme, însă, l-am instalat doar dacă a fost nevoie și apoi l-am dezinstalat. Versiunea 5.45 a aplicației ar putea fi un nou argument pentru renunțarea la program. Acesta are o funcție prin care colectează informații anonime despre sistemul tău și pe care nu o poți dezactiva.

Aceasta apare în Options -> Monitoring, unde ar trebui să debifezi căsuța ”Active Monitoring”. După ce faci asta și închizi aplicația, apoi o repornești, vei descoperi că funcția este activă din nou. CCleaner declară că toate informațiile colectate sunt anonime și sunt folosite doar pentru a îmbunătăți programul. Creatorii mai declară că în viitor, utilizatorii vor avea mai multe opțiuni la dispoziție.

Poate că cei de la CCleaner nu mint, însă schimbarea setării după ce repornești aplicația e un comportament destul de dubios din partea aplicației.

Pentru multă vreme, aplicația a fost considerată una de încredere, cu care îți puteai curăța sistemul fără tot felul de ciudățenii adăugate la pachet. Din păcate, în ultima vreme, imaginea aplicației s-a schimbat, mai ales după ce a fost descoperit și că aceasta era livrată la pachet cu un malware.

Cei de la firma de securitate cibernetică Talos declarau că, pentru o scurtă perioadă de timp, versiunea 5.33 pe 32 de biți a aplicației CCleaner a conținut un malware care venea la pachet cu executabilul de instalare al utilitarului.

CCleaner a fost descărcat de peste două miliarde de ori, conform Avast, așa că e o țintă destul de atractivă pentru hackeri. Datele celor de la Avast arată că 2,27 milioane de utilizatori ar fi fost afectați de atac, până când breșa de securitate a fost rezolvată de către companie. Investigațiile acestora spun că pericolul a fost înlăturat înainte să poată produce pagube reale.