Ce nu ți-a zis nimeni despre data de expirare a alimentelor pe care le consumi

Ce nu ți-a zis nimeni despre data de expirare a alimentelor pe care le consumi

Uneori, metoda cea mai bună de a-ți da seama dacă mâncarea din frigider mai poate fi consumată nu este să verifici data de expirare.

Datele de expirare sunt mai mult estimări decât orice altceva. Ele îți arată data la care anumite alimente ajung la limita calității lor, conform Natural Resources Defence Council, un ONG non-profit de mediu.

Cualte cuvinte, după acea dată, multe din ele mai pot fi consumate, dar calitatea lor nu se mai află la nivel maxim.

„Milioane de americani aruncă mâncare perfect consumabilă la gunoi pentru că ei cred că nu mai e bună de mâncat după data de pe ambalaj”, a explicat Dana Gunters, om de știință la National Resources Defence Council. Spre exemplu, americanii aruncă 40% din mâncarea cumpărată anual, iar pierderile sunt estimate la 218 miliarde de dolari anual.

Dacă vrei să îți dai seama dacă mâncarea pe care ai cumpărat-o mai poate fi consumată, deși eticheta îți spune altceva, poți aplica una din metodele de mai jos.

Ouăle stricate plutesc în apă

Dacă un ou plutește atunci când îl pui într-un vas adânc cu apă, cel mai bine este să îl arunci la gunoi. Motivul? Cojile de ou s,unt ușor poroase. Pe măsură ce trece timpul, se formează mici săculeți de aer între coajă și ou. Cu cât trece mai mult timp, cu atât intră mai mult aer și oul ajunge să plutească.

Laptele se acrește și uneori se și coagulează când nu mai e bun

Când se strică, laptele suferă schimbări de textură, miros și consistență. Când acidul lactic din lapte începe să producă bacterii, începe să apară un miros neplăcut, acru, care este de multe ori însoțit de grămăjoare închegate.

Iaurtul începe să lase mai mult zer și să se coaguleze la fund când nu mai e bun

Când se află într-un recipient bine închis, iaurtul poate rezista oricât între o săptămână și trei săptămâni, mulțumită culturilor vii de bacterii, care au rol de conservant. Odată ce ele încep să mor, la suprafața iaurtului se strânge mai mult lichid, iar uneori poate apărea și mucegai. Mai mult, la fundul recipientului, iaurtul începe să se coaguleze, semn că nu mai este consumabil.

Uleiul de măsline nu mai miroase a măsline când expiră

Uleiul de măsline bun miroase puternic a măsline. Când se strică, începe să apară un miros ca de lipici sau de ulei de motor, conform The Daily Meal. În acest caz, e mai sigur să îl arunci.

Legumele se îngălbenesc

Legumele verzi expirate capătă o tentă gălbuie. Totuși, unele legume mai pot fi salvate, după cum arată Greater Chicago Food Depository. Spre exemplu, dacă tai porțiunea decolorată dintr-o bucată de țelină mai veche și introduci țelina în apă cu gheață, aceasta va fi împrospătată și bună de consum.

Fructele își schimbă textura

Dacă fructele capătă o textură granuloasă sau moale, cu siguranță s-au stricat. Alte semne care ar putea indica asta sunt pierderea culorii, un miros bizar sau coajă ridată, care se desprinde de pe fruct.

Carnea negătită are o textură lipicioasă și un miros aparte

Dacă vrei să pregătești carne, iar aceasta are o textură lipicioasă, s-ar putea să se fi stricat. Dacă textura este însoțită și de un miros neplăcut, atunci poți fi sigur că nu mai e bună. Totuși, schimbările de culoare nu ar trebui să fie semne de îngrijorare

Mezelurile se întăresc sau devin lipicioase

Atunci când îți cumperi salam, șuncă sau parize direct la gramaj, e bine să le consumi în decursul a trei zile. Altfel, devin neconsumabile din cauza bacteriilor, iar indiciile care arată asta sunt faptul că se întăresc sau capătă o textură lipicioasă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI