Pielea electronică îți redă senzații de care protezele nu sunt capabile

Pielea electronică îți redă senzații de care protezele nu sunt capabile

În ultimii ani, cercetătorii au făcut progrese majore în ceea ce privește protezele. Cea mai mare problemă a acestora rămâne însă replicarea cu succes a senzațiilor naturale.

Persoanele care au suferit amputări la nivelul membrelor au mereu senzația de „membru fantomă” – sentimentul că membrul amputat încă există.

Din fericire, acea iluzie ar putea să devină realitate mulțumită unei echipe de ingineri de la Universitatea Johns Hopkins. Aceștia au reușit să creeze o piele electronică, care, pusă peste proteze, îți redă simțul real al atingerii prin vârful degetelor.

Lucrarea a fost publicată în jurnalul „Science Robotics” și demonstrează cum o serie de senzații naturale pot fi restabilite prin intermediul pielii electronice. Astfel, persoanele care utilizează protezele, în combinație cu această piele electronică, pot avea senzații reale.

„După mulți ani, mi-am simțit mâna ca și cum o cochilie goală a fost umplută din nou de viață”, a declarat principalul voluntar al echipei, care a preferat să rămână anonim.

Pielea este fabricată dintr-un țesut din cauciuc, cu senzori care imită terminațiile nervoase. Cu ajutorul acestora, sunt activați anumiți stimuli care trimit impulsuri către nervii periferici. În acest mod, pielea electronică este capabilă să recreeze senzații precum durerea.

„Am proiectat un senzor care, poziționat pe vârfurile degetelor protezei, acționează ca pielea ta”, a declarat Luke Osborn, absolvent de inginerie biomedicală. De asemenea, el a adăugat că ideea este inspirată din biologia umană și are atât receptori pentru atingere, cât și pentru durere.

Tehnologia ar putea fi folosită și pentru a face sistemele robotice mult mai umane. Osborn crede că aceasta poare fi utilă și pentru îmbunătățirea mănușilor de astronaut și a costumelor acestora.

Cercetătorii intenționează să dezvolte în continuare tehnologia și să înțeleagă mai bine cum să furnizeze informații senzoriale semnificative pentru persoanele cu membre amputate. Scopul lor final este să facă pielea electronică disponibilă la scară largă.