Rusia comunistă folosea aceste camere de spionaj în Războiul Rece

Rusia comunistă folosea aceste camere de spionaj în Războiul Rece

Mai multe camere sovietice de spionaj au fost pregătite de licitație pentru colecționari și nostalgicii vremurilor în care oamenilor le plăcea să-și urmărească vecinii.

Licitația se va deschide pe 12 iulie în Dudley, o localitatea din Marea Britanie. Expoziția va cuprinde o mulțime de obiecte URSS, 25 dintre ele fiind camere de spionaj din timpul Războiului Rece, când Uniunea Sovietică se întinde până în centrul Europei, cu Germania ciuntită și RDG trecută în sfera de influență sovietică.

Azi, auzi deseori, fie din documentare, fie de noii propagandiști, cum comunismul a făcut uz de sisteme de supraveghere a maselor și chiar indivizii, la rândul lor, foloseasu instrumente de spionaj ale altor indivizi. Această colecție îți dezvăluie și cum arătau aceste obiecte și sunt demne de un film cu James Bond.

camera spionaj sovietica maner umbrela

Aston, compania care organizează această expoziție, ține anual cam trei licitații, dar cea de luna viitoare va fi inedită datorită exponatelor rusești care sunt vedetele licitației. Doar știm cât de pasionați sunt englezii de gadgeturile de spionaj și filmele  cu agenți 007.

Sunt camere pe film, dar calitatea lentilelor este impresionantă. Producătorii de telefoane de azi s-ar rușina dacă ar vedea ce camere foloseau sovieticii în urmă cu 50 – 60 de ani.

camera spionaj geanta dama

În acest stoc se află și o cameră rară, o Minox Riga,  care a fost cea mai mică pe care a vândut-o acest brand. A fost produsă în Riga, capitala Letoniei, în perioada 1938 – 1943. Deci înainte de al Doilea Război Mondial, dar au fost păstrate și utilizate și după conflagrație.

Colecția cuprinde, de asemenea, și alte dispozitive pentru microfilmare și prelevare de amprente, deghizate în obiecte obișnuite, la care nu te-ai aștepta să te prindă în flagrant.

Cele mai  interesante sunt camerele de spionaj ascunse într-un pachet de țigări sau în mânerul unei umbrele. Alta a fost ascunsă într-o jachetă bărbătească, lentila fiind mascată la un nasture, în timp ce shutterul se afla undeva într-un buzunar.

O altă cameră, de 16 mm este ascunsă într-o geantă de damă, ceea ce ne certifică încă o dată că în timpul Războiului Rece, autoritățile comuniste făceau deseori apel la femei pentru a spiona pe cineva.

camera spionaj camera foto

Dar, în ciuda pasiunii englezilor pentru filmele polițiste și spioni, aceste obiecte rare nu prea sunt vândute. Doar  câteva își găsesc câte un cumpărător din când în când, dar ele rămân ca piese de muzeu. Nu înseamnă că azi nu se mai recurge la spionaj de acest gen, dar acum există alte mijloace tehnice, mai evoluate.

Dar, chiar și așa, unele camere sovietice sunt de-a dreptul impresionante. Camera deghizată în geanta de damă are obiectiv de 28 mm, cu deschidere a diafragmei f/2.

Mai este o cameră de spionaj ascunsă, în mod stupid ar spune unii, într-o cameră foto. Dar oricât de lipsit de logică ar părea, nimeni nu s-ar gândi că poți spiona cu o cameră foto pentru amatori, mai ales dacă mai și semeni cu unul.

Citește și:
Sursa: Bloomberg