18 ian. 2018 | 08:00

Camera Hasselblad de 400 de megapixeli este o minune tehnologică

VIDEO ACTUALITATE

Nu se întâmplă des să-ți dorești o cameră foto de 400 megapixeli, pentru că nu ai știut că există, dar Hasselblad tocmai a introdus una în portofoliu

Majoritatea smartphone-urilor de top realizează fotografii la 12, respectiv 16 megapixeli. Când vine vorba de camere foto profesionale, acestea ajung deseori la 30-40 megapixeli. Nu te aștepți însă să vezi o cameră care să imortalizize un cadru la o rezoluție de câteva sute de megapixeli.

Dacă banii nu sunt o problemă, cei de la Hasselblad îți propun să faci ultima ta investiție într-o cameră foto prin achziția noului model de format mediu H6D-400c. Gadgetul din clipul de mai sus este capabil de realizarea unor imagini cu o rezoluție nativă de 400 megapixeli.

Această creație nu este menită să faci fotografii banale, ci unele care s-ar putea remunera. Nu de alta, dar are un preț pe măsură. Hasselblad H6D-400c este fratele mai mare al unui model de 200 de megapixeli lansat în urmă cu câțiva ani. La fel ca atunci, varianta actuală are în titlu cuvântul Multi-Shot. Respectivul termen este o referință la faptul că, pentru a realiza o imagine de 400 megapixeli, de fapt sunt fotografiate patru cadre de 100 de megapixeli într-un timp foarte scurt, ca în momentul următor să fie lipite.

În mod previzibil, pentru ca rezultatele acestui proces de captură să fie perfecte sau aproape perfecte de fiecare dată, a fost dezvoltat un algoritm performant. În primul rând, fiecare dintre cele patru cadre de 100 de megapixeli sunt capturate prin mutarea senzorului cu un pixel la fiecare captură. După aceea, alte două cadre suplimentare sunt imortalizate când senzorul este transpus cu jumătate de pixel. În final, vei obține o poză TIFF pe 16 biți cu o rezoluție de 400 megapixeli sau 23200 x 17400 pixeli. Imaginile sunt atât de mari, încât nu le poți salva pe card. Singura posibilitate pentru a profita de rezoluția astronomică este să conectezi camera la un computer în timpul fotografierii.

La bază, Hasselblad H6D-400c utilizează senzorul de 100 de megapixeli din H6D-100c. Acea cameră costă 27.000 de dolari, în timp ce noul model va ajunge în magazine la 48.000 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele