Descoperire spectaculoasă: cameleonii curcubeu cu nas de Pinocchio

Descoperire spectaculoasă: cameleonii curcubeu cu nas de Pinocchio

Oamenii de știință au descoperit în Madagascar trei exemplare noi de cameleoni. Sunt recognoscibili datorită culorilor și nasului, care pare să fie Pinocchio a lui Geppetto.

Insula Madagascar este o minune a naturii. 95% din reptilele care locuiesc aici, 92% din mamifere și 89% din plantele sale nu mai există nicăieri pe Pământ. Acum, oamenii de știință au adăugat pe lista VIP alte trei specii.

Cu pielea curcubeu și nas de Pinocchio, cele trei specii nou descoperite se alătură celor peste 80 de membri ai familiei Chamaeleonidae din Madagascar. Calumma uetz măsoară doar zece centimetri, iar aspectul colorat îl face ușor de distins dintre celelalte specii.

În plus, culorile spectaculoase au în rol și în împerechere. Masculii afișează galben, violet și roșu atunci când vor să impresioneze femelele, în timp ce ele se întunecă până aproape de negru. Cameleonul curcubeu trăiește într-o zonă îndepărtată din nordul insulei.

Doar exemplare de Calumma juliae de sex feminin au fost descoperite într-0 pădure învecinată, în apropiere de cele mai căutate drumuri din Madagascar. Această pădure izolată acoperă o suprafață de doar 15 hectare și este singura casă cunoscută pentru acest cameleon relativ mare, identificat datorită unei creste dorsale.

„Sperăm că acest domeniu poate fi protejat cât mai curând posibil”, spune autorul studiului principal, David Prötzel. „Imaginile recente arătate de Google Earth arată că, de la descoperirea acestui cameleon în urmă cu doi ani, o parte semnificativă a casei sale a fost afectată de defrișări”.

În cele din urmă, cercetătorii au găsit un singur specimen masculin de Calumma lefona. Această reptilă are nasul, la fel, ca marioneta din lemn a lui Geppetto. Scanarea cu raze X și micro-CT a capului cameleonului a arătat o gaură mare în interiorul craniului, direct peste creier. În timp ce găuri similare au fost observate la cel puțin șase specii Calumma, nimeni nu știe exact care este rolul lor.

Dintre cele 87 de specii descrise până acum de pe insulă, o treime dintre acestea au fost descoperite în ultimele două decenii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: IFL Science
Etichete: