Bill Gates finanțează vaccinul antigripal universal, dar nu cu suficienți bani

Bill Gates finanțează vaccinul antigripal universal, dar nu cu suficienți bani

Bill Gates a promis 12 milioane de dolari finanțare pentru crearea unui vaccin antigripal universal. Însă cercetările anterioare arată că banii nu sunt suficienți.

După sezonul devastator de gripă din acest an, mii de pacienți și victime au tras un semnal de alarmă. Astfel, a început cursa pentru crearea unui vaccin antigripal universal, care să protejeze oamenii de o gamă largă de virusuri. Bill Gates a promis finanțarea eforturilor cu 12 milioane de dolari, dar s-ar putea să nu fie suficient.

Gates a anunțat finanțarea în cadrul unei conferințe. Jumătate ar veni de la Fundația Bill & Melinda Gates, iar cealaltă jumătate ar veni de la co-fondatorul Google Larry Page. Banii vor fi distribuiți în granturi de până la două milioane de dolari pentru proiecte individuale „îndrăznețe și inovatoare”. Fundația caută propuneri care ar putea fi pregătite pentru începerea studiilor clinice până în 2021.

Două milioane de dolari, distribuiți pe parcursul a doi ani, ar acoperi cercetările care să colecteze date preliminare pe modele animale. Apoi, formulele promițătoare care ar putea fi aplicate pe om ar mai necesita 10 milioane de dolari.

Cu toate acestea, suma de 12 milioane de dolari ar acoperi doar startul cercetărilor. Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase a cheltuit 64 de milione de dolari pentru cercetările din 2017 pentru un vaccin universal. În plus, propunerea finanțări nu este tocmai bine gândită.

Există o mulțime de laboratoare promițătoare care au trecut de startul dezvoltării vaccinului antigripal universal, însă nu au fonduri suficiente pentru a trece la testarea clinică. Asta pentru că practica este extrem de costisitoare.

În orice caz, Bill & Melinda Gates se implică în dezvoltarea primul vaccin universal antigripal. Paul Radspinner, director executiv la FluGen, o companie care lucrează la un vaccin antigripal bazat pe un virus modificat genetic, spune că vestea este îmbucurătoare. În plus, nu este îngrijorat de suma cu care Gates finanțează cercetările.

„Nu suntem preocupați de mărimea investiției. Suntem siguri că este doar primul dintre multe anunțuri de acest fel, care vor revoluționa acest domeniu”, spune Radspinner. În plus, însuși Gates a spus că „aceștia sunt banii pentru stadiul incipient”. Deci, 12 milioane sunt primii, dar nu și ultimii bani promiși.

 

 

Citește și:
Sursa: The Verge
Etichete: