14 apr. 2018 | 18:42

Adevărul scârbos despre uscătoarele din toaletele publice

ACTUALITATE
Adevărul scârbos despre uscătoarele din toaletele publice

Uscătoarele din toaletele publice împrăștie o mulțime de bacterii și particule de fecale de care n-aveai niciun habar. Mai rău e că aceste bacterii ajung chiar pe mâinile tale, după ce te-ai spălat.

Chiar dacă te speli pe mâini după ce folosești toaleta, există riscul să ieși din baie cu mai multe bacterii pe mâini decât aveai înainte să intri. De vină sunt chiar uscătoarele pe care le vezi în majoritatea băilor publice.

Ecologiștii s-au bucurat atunci când aceste sisteme de ventilare a aerului au fost introduse în toalete pentru că, aparent, sunt mai prietenoase cu mediul decât prosoapele de hârtie, pentru care se taie copaci. Problema e că acest uscătoare nu sunt potrivite într-o toaletă din cauza numărului prea mare de bacterii din jur.

Sună bizar, dar aerul din băile publice unde igiena e foarte scăzută, prezintă și particule de fecale. Acestea sunt suflate cu putere de uscătoare și vânturate în întreaga toaletă și, în cele din urmă, ajung și pe pielea ta, fără să-ți dai seama, deși mâinile tale miros bine de la săpun.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Connecticut au realizat un studiu pe baza acestei descoperiri. Au plasat o farfurie sub un uscător, iar un alt vas a fost ținut în baie atât cât să ia contact cu aerul din toaletă.

[readmore]

Farfuria care a fost plasată sub uscător a avut, în urma jetului de aer care a suflat doar 30 de secunde, între 18 și 60 de colonii de bacterii. Farfuria care n-a fost expusă la aparat, a avut doar o colonie de bacterii. De aici, după cum poți să deduci, uscătorul poate fi foarte nociv și ineficient când vine vorba de igienă. Tot prosopul de hârtie e mai igienic.

La fel de dăunătoare sunt și acele uscătoare care nu au jetul orientat în jos, ci ventilația se face în interiorul lor, iar tu trebuie să bagi mâinile în acele deschideri. Prin băile surpermarketurilor le poți vedea mai des. În aceste uscătoare, bacteriile sunt mai numeroase pentru că au cale liberă să se depună direct în aparat, pe orificiile de ventilație.

Desigur, nu trebuie să te îngrijorezi prea tare dacă nu ești germofob. În general, copiii și persoanele vârstnice sunt mai vulnerabile în fața bacteriilor, iar toaletele nu sunt singurele medii unde intri în contact cu bacterii și virusuri.

Totuși, acele particule de fecale care se pot pune pe mâini sunt un motiv destul de bun să ocolești de acum uscătoarele. Dar nu și spălatul pe mâini, atenție!