Avertizarea lui Stephen Hawking lăsată lumii înainte să moară

Avertizarea lui Stephen Hawking lăsată lumii înainte să moară

Stephen Hawking nu mai este printre noi de multe luni, dar scrierile sale post-mortem ne arată că încă mai avea multe de spus.

Ultima lucrare academică a lui Hawking a fost publicată, iar predicțiile omului de știință au ajuns încă o dată în atenția publicului. Precum în alte dăți, predicțiile cercetătorului sunt controversate și prezintă un viitor în care rasa umană, așa cum o știm noi, nu mai există.

Cartea post-mortem a lui Hawking, „Răspunsuri scurte la întrebări mari”, omul de știință lasă lumii un ultim mesaj – acela că ingineria genetică ar putea să altereze fără speranță traiectoria evoluției umane. „Acum pătrundem într-o fază nouă a ceea ce am putea numi evoluție creată de sine, în care vom putea să ne schimbăm și îmbunătățim ADN-ul„, a explicat Hawking. „Am întocmit o hartă a ADN-ului, ceea ce înseamnă că am citit cartea vieții, iar acum putem începe să scriem corecții”.

Hawking a prezis că abilitatea de a modifica profund genele umane nu va fi un factor unificator al societății, ci unul de divizare. „Sunt sigur că în timpul acestui secol oamenii vor descoperi cum să modifice atât inteligența, cât și instincte precum agresivitatea”, a subliniat cercetătorul.

„Vor fi probabil emise legi împotriva ingineriei genetice efectuate pe oameni. Dar unii oameni nu vor fi capabili să reziste tentației de a îmbunătăți trăsăturile umane, precum capacitatea memoriei, rezistența în fața bolilor și durata vieții”.

Cei care vor beneficia de ingineria genetică vor fi elitele, conform lui Hawking. Aceștia vor fi „super-oamenii”, după cum i-a numit cercetătorul. Ei vor intra în conflict cu oamenii normali – conflict al cărui miză ar putea fi cine va rămâne într-un final pe planetă.

„Odată ce acești super-oameni vor apărea, vor apărea probleme politice signifiante cu oamenii neîmbunătățiți, care nu vor putea să facă față competiției”, a presupus Hawking. „Probabil vor muri sau vor deveni neimportanți. În schimb, va începe o cursă a ființelor create artificial, care se vor îmbunătăți la o rată tot mai rapidă”.

Totuși, cea mai mare amenințare a omenirii nu este ingineria genetică, conform lui Hawking. El este de părere că inteligența artificială ar putea avea scopuri foarte diferite de ale oamenilor și ar putea să se întoarcă împotriva noastră sau că un dezastru de proporții planetare ar elimina viața de pe Pământ înainte să ne dăm seama ce se întâmplă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: