De ce vor cercetătorii să redirecționeze intenționat asteroizi către Pământ

De ce vor cercetătorii să redirecționeze intenționat asteroizi către Pământ

În general, vestea că un asteroid se îndreaptă către Pământ este una devastatoare, însă câțiva oameni de știință și antreprenori văd acest scenariu ca pe o oportunitate.

O lucrare publicată în jurnalul „Acta Astronautica” sugerează că redirecționarea intenționată a asteroizilor către planeta noastră ne-ar permite să îi studiem de aproape și ne-ar aduce diverse beneficii. Cercetătorii vorbesc despre o manevră care ar putea face asta, numită „aerobraking”.

Asteroizii sunt plini de resurse valoroase, precum aurul, platina și cuprul, iar construirea unei astfel de colecții ar putea aduce progrese și pentru zborurile în spațiu.

Tehnica despre care vorbeam mai sus a ajutat la plasarea navetelor interplanetare pe orbita planetelor precum Marte și Venus, dar și la încetinirea navetelor care se întorceau pe Pământ. Cercetarea condusă de  Minghu Tan, doctorand al Universității din Glasgow, adresează cea mai evidentă preocupare a acestui scenariu- ce se întâmplă dacă există o problemă în procesul de redirecționare și asteroidul lovește accidental Pământul.

Tan și colegii spun că atenuează acest risc prin selectarea asteroizilor care au până în 30 de metri în diametru. Aceștia ar arde în atmosferă în cazul în care manevra eșuează. O altă problemă ar fi că asteroizii s-ar putea ciocni cu alte navete spațiale din orbita Pământului, iar pentru asta va fi nevoie de strategii precise de ghidare și control.

Presupunând că aceste măsuri ar fi îndeplinite, lucrarea propune o strategie de captare a asteroizilor – punerea unei navete în calea asteroidului. Ea ar trebui să aplice destulă forță pentru a dirija asteroidul către o anumită traiectorie.

Alte concepte de redirecționare au încercat să reducă riscurile prin alegerea țintelor care sunt mai îndepărtate de Pământ. Strategia NASA de direcționare a unui asteroid pe orbita din jurul Lunii pare mai puțin periculoasă decât cea propusă de lucrarea actuală, însă, cu toate acestea, ambele scenarii au avantaje și dezavantaje.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Motherboard