Adevărul despre asteroidul bizar care ar avea origini extraterestre

Adevărul despre asteroidul bizar care ar avea origini extraterestre

Anul trecut, oamenii de știință au identificat un obiect cosmic bizar care încă reușește să le de-a bătăi de cap. De la prezumția că ar fi un obiect trimis de extratereștri, cercetătorii au ajuns la o concluzie ceva mai digerabilă.

Numele obiectului este Oumuamua și din 2017 le pune la încercare imaginația cercetătorilor. În vară, un studiu care a utilizat telescoape la sol, plus telescopul Hubble a indicat că „obiectul extraterestru” ar putea să fie o cometă, deoarece viteza cu care accelerează este similară cu a uneia. În același timp, cercetătorii au descoperit că viteza ei nu poate fi doar rezultatul gravitației.

Pe măsură ce Soarele încălzește o cometă, gheața se transformă, prin sublimare, în gaz. Acesta este cel care îi dă un „impuls” și o face să accelereze. Deci, în opinia lui Marco Micheli, astronom al Agenției Spațiale Europene, cel mai probabil obiectul este o cometă. Una ciudată, dar o cometă.

Până și cercetătorii care au descoperit obiectul ceresc au dat înapoi și nu cred că Oumuamua are origini extraterestre. Robert Weryk, unul dintre cercetătorii implicați în descoperirea asteroidului/cometei spune că nu există niciun motiv pentru care să credem că Oumuamua este altceva decât un obiect natural (o cometă dintr-un alt sistem solar), bazat pe observațiile obținute.

„Este adevărat că, într-adevăr, există multe lucruri pe care nu le știm despre cometele interstelare și avem nevoie de timp pentru a le înțelege mai bine. Acum că știm că există, ne uităm mai atent la fiecare descoperire pe care o facem”, a declarat Robert Weryk.

Cu toate acestea, lucrările controversate pe această temă continuă să apară. De exemplu, o lucrare publicată recent de cercetătorii Shmuel Bialy și Abraham Loeb de la Institutul de Teorie și Computere CfA susține că obiectul trebuie să aibă o origine artificială.

„Este posibil ca acest asteroid să provină dintr-o tehnologie mult mai avansată ca a noastră. Un scenariu «exotic» ar putea arăta că acest obiect ceresc a fost trimis intenționat către Pământ de către o civilizație extraterestră”, au declarat aceștia.

Citește și:
Sursa: Motherboard