Arma laser pe care America o va folosi ca să vâneze drone și nu numai

Arma laser pe care America o va folosi ca să vâneze drone și nu numai

Armata marină din America a cheltuit 150 de milioane de dolari pe o pereche de tunuri laser spre sfârșitul lunii ianuarie. Așa iese la vânătoare.

Unul din tunuri, construit de Lockheed Martin, este menit să fie testat pe pământ, pe când celălalt este făcut pentru ape. Acesta din urmă va fi trimis pe mare pe crucișătorul Arleigh Burke cel mai devreme în 2020. Ar putea fi prima armă de război de felul acesta din lume.

O lovitură a laserului Lockheed are în jur de 150 de kilowați – exact cât trebuie pentru a prăji cu totul vase și vehicule aeriene. Dacă puterea laserului va fi dusă la 300 de kilowați, acesta va putea distruge rachetele rapide înainte să ajungă la țintă.

Armata marină din SUA a anunțat achizițiile pe 26 ianuarie, la mai puțin de un an după ce a anunțat o licitație pentru un concept de armă laser care să poată fi plasată pe crucișător în cel mai scurt timp posibil. Patru companii au câștigat atunci contractul.

Pe 31 ianuarie, au apărut câteva fotografii care arată că China ar putea lucra la un tun electromagnetic amplasat pe o ambarcațiune. Cunoscut drept railgun, acesta folosește forțele electromagnetice în loc de praf de pușcă pentru a lansa proiectile, oferind astfel o distanță și o putere mai mare de acțiune.

În SUA, armata marină a experimentat cu arme de tip railgun pe pământ, dar nu și pe ape. China se pare că a luat-o înainte americanilor. Cu toate astea, armele electromagnetice și cele cu laser sunt diferite, deși fac multe lucruri la fel. Ambele folosesc putere electrică și ambele pot distruge nave, rachete și aeronave.

Totuși, armele cu laser costă mult mai puțin decât cele electromagnetice, lucru care contează mult pentru armată în vreme de război. Sigur, nu e un laser ca în filmele SF.

Armata marină din SUA se așteaptă ca noul laser de la Lockheed să fie extrem de eficient și se așteaptă să comande mai multe unități. Opțiunile din contract le permit să mai comande de cel puțin 800 de milioane de dolari – suficient pentru a cumpăra alte 10 arme.

Citește și:
Sursa: Motherboard
Etichete: