30 iun. 2018 | 16:13

Coreea de Nord, în fotografii memorabile. Cum arată capitala comuniștilor

ACTUALITATE
Coreea de Nord, în fotografii memorabile. Cum arată capitala comuniștilor
Oliver Wainwright/TASCHEN/CNN

În cartea „Inside North Korea”, criticul arhitectural Oliver Wainwright reușește să pună Coreea de Nord într-o altă lumină și să arate că arhitectura capitalei Phenian este bazată pe ideea că funcția este mai importantă decât forma.

Combinația dintre politică și rutină arată o istorie vizuală nuanțată a orașului Phenian. Deși Wainwright a subliniat că arhitectura capitalei nu este reprezentativă pentru întreaga țară, el crede totuși că ea poate fi folosită ca o modalitate de a înțelege trecutul și prezentul țării.

Phenian a fost construit de la zero în urma războiului coreean. El reprezintă însăși esența istoriei moderne a țării. „Ar putea fi singurul oraș din lume unde ideologia politică originală care a dat naștere planului urbanistic este încă este intactă”, a explicat Wainwright.

„Te duci în orașe post-sovietice și încă poți citi despre ideologia care le-a format. Dar, în mod evident, ele s-au schimbat odată cu regimul, în timp ce în Phenian – din moment ce Coreea de Nord a avut această dinastie Kim încă din anii 1950 – ideologiile politice și sociale din spatele planului urbanistic încă se află acolo.

pyongyang 02

Criticul a spus că o plimbare prin Phenian este precum o plimbare într-un muzeu în care exponatele sunt în viață. Clădirile sunt construite în stil sovietic. „Este o arhitectură oarecum stalinistă, dar împletită cu simbolism puternic coreean”, a spus Waonwright.

„Așa că avem clădiri neo-clasice cu intrări grandioase, cu coloane și frontoane. Dar în loc să meargă pe coloanele standard, circulare, au ales coloanele octogonale, ca o referință către templele coreene antice”.

pyongyang 05

Structurile mai neobișnuite au apărut din dorința lui Kim Jong II. Stilul lui, conform criticului arhitectural, are la bază un fel de fetiș science-fiction. În prezent însă, stilul care predomină este cel dorit de Kim Jong Un. Acesta din urmă preferă culorile pastelate.

[readmore]

Altfel, predomină nuanțele moi de roz, portocaliu și albastru. Aceste culori nu sunt o coincidență, pentru că merg mână în mână cu sloganul lui Kim Jong Un: „Să transformăm întreaga țară într-un tărâm de basme socialist”.

pyongyang 03

„Lucrurile sunt rotunjite și moi, în culori de bomboane și pastelate, și ai senzația că oferă un fel de anestezic vizual”, a spus Wainwright. „E un fel de alifie zaharisită care să distragă oamenii… de la faptul că trăiesc într-un regim autoritar”.

pyongyang 04