29 oct. 2018 | 06:15

Apple, Microsoft sau Amazon: cum arată clasamentul celor mai bogate companii

ACTUALITATE
Apple, Microsoft sau Amazon: cum arată clasamentul celor mai bogate companii

Între cele mai profitabile sau bogate companii din lume există o competiție acerbă. Având în vedere că trecem prin perioada în care se anunță rezultatele financiare pe cel de-al treilea trimestru fiscal, a venit momentul pentru o reîmprospătare a clasamentului.

Pentru că vorbim de companii tranzacționate la bursă, evaluarea financiară a marilor giganți din domeniul tehnologic poate varia destul de mult de la o săptămână la alta sau chiar și de la o zi la alta. Pornind de la această premisă, este interesant să vezi cum a fost afectat clasamentul celor mai profitabili giganți de lansările din ultimele luni și de evenimentele politice de pe plan mondial.

Fără niciun fel de emoții, Apple continuă să dea o lecție de profitabilitate tuturor companiilor, indiferent de domeniul de activitate. Tinde să fie imposibil să te pui cu marja de profit practicată de Apple la vânzarea gadgeturilor sale, având în vedere că vorbim de o companie cu o valoare de peste o mie de miliarde de dolari.

Trecând peste faptul că este prima companie din toate timpurile care a atins acel prag, este puțin probabil ca situația să se schimbe în perioada imediat următoare. Chiar și așa, va fi interesant să vedem ce impact vor avea asupra prețului acțiunilor rezultatele financiare care vor fi publicate pe 1 noiembrie 2018.

Deși primul loc pare bătut în cuie, este interesant cât de acerbă este competiția pentru locul al doilea, între Microsoft și Amazon. Ambele companii au publicat de curând rezultatele financiare pe cel de-al treilea trimestru fiscal din 2018. Conform cotațiilor de la bursă, Amazon a pierdut 7% din valoare, după ce a publicat niște rezultate dezamăgitoare și a coborât pe locul al treilea în top cu estimare o valoare totală a tuturor acțiunilor tranzacționate de 805 miliarde de dolari.

După o pauză de mai bine de un an, compania co-fondată de Bill Gates și Paul Allen a ajung pe locul doi în topul celor mai profitabile companii, cu o evaluare de 823 de miliarde de dolari. Ca referință, profitabilitatea Microsoft din ultima perioadă s-a datorat mai ales diviziilor sale de cloud și Xbox. Partea de Windows și divizia de Surface nu sunt neapărat subiecte de mândrie în curtea gigantului din Redmond.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele