Viitoarea mașină autonomă Apple va avea un ecran inteligent

Viitoarea mașină autonomă Apple va avea un ecran inteligent

Pe lângă smartphone-uri și computere, Apple lucrează, în secret deocamdată, și la un proiect de mașină autonomă, iar un nou brevet de invenție ne arată că Apple o va echipa cu un ecran inteligent.

Cei de la Patently Apple au găsit o cerere de brevet a Apple pentru un parbriz inteligent care acum este cunoscut ca Heads up Display. Compania descrie cum va funcționa sistemul foarte detaliat și exemplifică și faptul că pasagerii mașiniilor Apple vor putea vorbi între ei prin intermediul FaceTime.

Pe parbriz vei putea vedea informații suprapuse peste lumea reală datorită realității augumentate. Bineînțeles, imaginile nu vor fi afișate în așa fel încât să blocheze vederea șoferului sau să-l distragă. Șoferii vor putea vedea informații de genul viteza mașinii sau informații despre mediul înconjurător.

De asemenea, cel mai probabil, mașina pe care Apple o va produce se va conduce singură și are de gând să implementeze și un sistem prin care să calmeze pasagerii neliniștiți. Încrederea în mașinile automone nu este foarte mare acum, drept urmare Apple vrea să creeze o tehnologie care să detecteze nivelul de agitație, scanând temperatura corpului, mișcările ochiilor, și să folosească imagini suprapuse pe parbriz menite să relaxeze pasagerul. Așadar, dacă cumva pasagerul se uită panicat la viteza cu care se deplasează mașina, parbrizul ar putea înceta să mai afișeze această informație.

Ca o mașină autonomă să devină realitate, incorporează un set stufos de senzori, computere de bord și alte gadgeturi futuriste. Toate acestea conlucrează pentru a ajuta mașina să nu facă vreun accident, să evite ceilalți participanți la trafic, să frâneze în momentul în care întâlnește pietoni și nu numai.

Aceasta este însă partea teoretică a ecuației. În practică, un autoturism autonom ”vede” tot ce este în jurul său în timp real și aproximează ce urmează să se întâmple. Prin intermediul unor camere 3D și al unor senzori, recrează lumea înconjurătoare, pentru a ști ce să ocoloească.

Mașinile autonome încă nu au ajuns la nivelul dorit și probabil vor mai trece câțiva ani până când vom putea „conduce” mașini autonome.  Vom vedea dacă Apple chiar va crea propria mașină autonomă și dacă vom avea acest ecran inteligent. Oricum, se pare că display-ul cu realitate augumentată este creat special pentru a calma pasagerii și pentru a-i face să uite, măcar pentru un minut, că se află într-o mașină care se conduce singură.

Citește și: