Microsoft te ajută să testezi aplicații virusate fără să-ți strici PC-ul

Microsoft te ajută să testezi aplicații virusate fără să-ți strici PC-ul
19:40 19.12.2018

Microsoft vrea să îți ofere o soluție să testezi aplicații care ți-ar putea pune calculatorul în pericol, fără să te expui efectiv vreunui risc.

Probabil ai descărcat sau măcar ai văzut fișiere .mp3.exe pe internet, dar sper că nu ai și dat click pe ele. Dintotdeauna, au fost o metodă bună să-ți virusezi calculatorul în tot felul de moduri care de care mai nasoale, mai ales că uneori te poți trezi cu astfel de fișiere ajunse pe nesimțite în PC.

Windows 10 te va scăpa de aceste riscuri și-ți va face viața mai ușoară în ceea ce privește lucrul cu fișere cu potențial dăunător. Microsoft a creat o unealtă simplă prin intermediul căreia poți lansa aplicații într-un mediu desktop izolat de restul PC-ului.

Noua unealtă este cunoscută ca Windows Sandbox și va fi introdusă în sistemul de operare în 2019. Aplicația este creată pentru a fi sigură și ușor de înlăturat. După ce ai terminat de rulat sandbox-ul și executabilul dubios care te interesa, poți închide fereastra și totul va fi șters complet din PC.

windows sandbox

Nu va mai trebui să te chinui cu o mașină virtuală, metoda clasică prin care poți rula executabile cu potențial dăunător. Totuși, va trebui să activezi funcțiile de virtualizare în BIOS.

Microsoft va face Sandbox disponibil în Windows 10 Pro și Enterprise. Asta face unealta destinată utilizatorilor din cadrul companiilor, sau celor care fac mai multe cu Windows decât un utilizator obișnuit.

Sandbox creează o mini-versiune de Windows, de aproximativ 100 MB, de fiecare dată când lansezi aplicația. Este creat și un kernel separat, care e izolat de cel al PC-ului pe care rulează aplicația. Funcția va fi disponibilă începând cu build-ul 18305.

Sursa: theverge.com