Aplicația prin care și tu poți salva pădurile din România de la tăieri ilegale

Aplicația prin care și tu poți salva pădurile din România de la tăieri ilegale

Ar trebui să treci în calendar luna octombrie 2018. De la 1 ale lunii avem aplicația Forest Guardians, lansată de Greenpeace România. E o aplicația prin care poți salva pădurile de tăieri ilegale.

Prin Forest Guardians, românii se pot implica activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine. Prin aceasta pot fi identificate tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități. Aplicația este disponibilă în Play Store, este gratuită, și poate fi descărcată direct pe telefoanele cu Android.

Forest Guardians este prima aplicație pentru telefon realizată de Greenpeace România. A fost dezvoltată cu ajutorul Mready. În săptămânile următoare să fie lansată și varianta iOS.

Dacă te întrebi de ce ar trebui să te implici, ei bine, România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei. În acestea trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa.

Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă. În acest context, Greenpeace România lansează Forest Guardians, un instrument prin intermediul căruia utilizatorii pot monitoriza și semnala modificări apărute în coronamentul pădurilor virgine din România prin comparația imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp.

Mai mult, trebuie să știi că un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut în ultimii ani societatea civilă. În 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă, iar în 2017 avem județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere.

„Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, a declarat Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Citește și: