Aplicația de fitness care dezvăluie baze militare secrete

Aplicația de fitness care dezvăluie baze militare secrete

O aplicație de fitness oferă informații atât de detaliate pe hărți încât poți să-ți dai seama unde sunt baze militare secrete.

Aplicația Strava este una dintre cele mai populare printre pasionații de jogging și de alte activități similare. Aceasta este capabilă să creeze hărți în funcție de popularitatea rutelor alese de alergători sau de cicliști, spre exemplu.

Tocmai pe fondul acestei capabilități a aplicației au fost scoase la iveală detalii mai puțin dorite despre activitatea utilizatorilor.

Harta, publicată în noiembrie 2017, folosește aproximativ 3 trilioane de puncte GPS, care reprezintă toată activitatea încărcată de utilizatori pe Strava. Recent, analiști militari au descoperit că harta este suficient de detaliată încât să ofere informații riscante cu privire la personalul militar aflat în diverse baze din întreaga lume.

Nathan Ruser, analist la Institute for United Conflict Analsysis, a descoperit că bazele militare sunt ușor de identificat și de transpus pe hartă. ”Dacă soldații folosesc aplicația la fel ca oricine altcineva, poate fi periculos”, arătând exemple de rute speciale scoase în evidență de Strava.

În locuri precum Afganistan, Djibouti sau Siria, utilizatorii de Strava par să fie exclusiv militari străini, iar asta înseamnă că bazele militare sunt văzute clar pe hartă, fiind ”iluminate” pe fundal negru.

Dacă dai zoom pe o astfel de hartă, vei putea vedea chiar și așezarea aleilor și a clădirilor în baza militară, pe lângă rutele de jogging ale militarilor. Baza în sine nu este vizibilă pe hărți din satelit pentru Google sau Apple Maps, dar este clar vizibilă pe Strava.

Informații apar și în afara zonelor de conflict. În Zona 51, spre exemplu, putem vedea ruta urmată de un ciclist care a pedalat prin baza militară. Și Mount Pleasant, baza militară a RAF din Insulele Falkland, apare clar pe hartă, reflectând exercițiile făcute de soldații de aici, fie că vorbim de alergare sau de înot în lacurile din apropiere.

Strava a demonstrat că noua hartă este suficient de detaliată cât să vezi utilizatorii care au făcut kiteboarding în Mexico, sau să vezi rutele de la triatlonul Ironman sau de la Camino de Santiago. De asemenea, unul dintre cele mai interesante locuri de vizualizat este cel de la Burning Man, conform celor de la Strava.

Citește și: