01 dec. 2018 | 19:02

Aparatul medical revoluționar care îți scanează tot corpul și eclipsează tomografele actuale

ACTUALITATE
Aparatul medical revoluționar care îți scanează tot corpul și eclipsează tomografele actuale

După un deceniu de dezvoltare, primul aparat medical din lume care poate să scaneze într-o singură imagine întreg corpul uman a fost testat.

Dispozitivul revoluționar este de aproape 40 de ori mai rapid decât scanările actuale și poate realiza o imagine 3D a întregului corp uman. Numit EXPLORER, scannerul combină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) cu tomografia computerizată cu raze X (CT).

Primul prototip al acestuia a fost dezvăluit în 2016, iar după testări îndelungate, cercetătorii au reușit să fabrice primul dispozitiv la începutul lui 2018. Dezvoltat printr-o colaborare între oamenii de știință de la UC Davis și inginerii de la United Imaging Healthcare din Shanghai, dispozitivul a dezvăluit primele imagini umane de acest gen.

În doar 20-30 de secunde, aparatul scanează întreg corpul uman, spre deosebire de un tomograf obișnuit care reușește să pună cap la cap imaginile obținute în aproximativ 40 de minute. Scannerul poate să producă imagini detaliate utilizând doze mai mici de radiații decât cele care sunt necesare în prezent. De asemenea, sensibilitatea crescută a acestuia le permite medicilor să observe anumite ținte moleculare care depășesc limitele sistemelor actuale.

Poate că cea mai interesantă abilitate a sistemului este că are capacitatea de a capta imagini întregi ale corpului prin scanări instantanee unice. EXPLORER primite un nou tip de diagnostic imagistic care ar putea să măsoare fluxul sanguin din tot organismul în timp real.

Sistemul mai are nevoie de o serie de teste și verificări înainte de a fi comercializat, dar oamenii de știință sunt optimiști și cred că nu va dura mult până când va fi disponibil în spitale. „Acum, concentrarea noastră este îndreptată către planificarea studiilor care vor demonstra cum EXPLORER va ajuta pacienții și va contribui la o mai bună cunoaștere a corpului uman”, a declarat Simon Cherry, de la UC Davis.