7 trucuri pe Android de care nu știai și ar trebui să le folosești
Android este mult mai inteligent decât ai crede. Rareori te-ai folosit de întregul său potențial. Există șapte trucuri simple pe Android care-ți vor simplifica activitatea pe smartphone.
Majoritatea posesorilor de telefoane inteligente folosesc sistemul de operare Android. Este cel mai răspândit și mai popular SO, dar dacă ai avut vreodată imrepsia că e prea banal, înseamnă că nu i-ai descoperit întregul potențial.
Apple încearcă în mod constant să le ofere clienților săi cea mai nouă versiune de iOS pe iPhone, dar în cazul celor care folosesc Android, majoritatea utilizează o versiune învechită. Chiar dacă nu ai cea mai nouă versiune, precum Android 8 Oreo, poți măcar să te folosești de următoarele trucuri pentru a-ți îmbunătăți telefonul.
Cum să-ți configurezi telefonul cu Android ca un expert
Modul Developer este un fel de cod prin care „trișezi” funcțiile de bază ale sistemului. Cam în genul codurilor secrete de la GTA sau NFS, dar puțin diferite. Intră în Settings – About Phone și atinge de șapte ori consecutiv opțiunea Build Number.
Vei descoperi o altă grilă de setări de unde vei putea, de exemplu, să-ți configurezi interfața aplicațiilor și altor funcții de pe telefon. Poți, de exemplu, să schimbi fundalul ferestrelor deschise în alb-negru.
Android te ajută să-ți găsești telefonul dacă-l pierzi
Nu mai trebuie să te panichezi dacă îți pierzi smartphone-ul pentru că te poți folosi de Android să-l identifici oriunde s-ar afla. Tot ce trebuie să faci e să intri pe android.com/find și să te autentifici pe contul de Google. Dacă ai avut GPS-ul pornit, Google îți va identifica telefonul pe hartă.
Ai avut mereu un traducător cu tine, fără să știi
Tastatura Gboard are mai mult decât niște GIF-uri sau Emoji-uri integrate. Ea ascunde și un traducător care ți-ar putea fi foarte util. Poți descărca Gboard din Play Store, în cazul în care n-o ai preinstalată. Ca să activezi traducătorul apasă simbolul Google de pe tastatură și te va trimite direct în Google Translate.
Împiedică aplicațiile să-ți acceseze fișierele din telefon
Probabil deja știi că aplicațiile pe care le descarci din Play Store îți accesează diverse date de pe telefon, iar pe unele chiar n-ai vrea să citească, indifernet dacă ascunzi sau nu vreun secret. Android îți permite să setezi pentru fiecare aplicație unde să își bage nasul.
De exemplu, dacă nu mai vrei ca Firefox să-ți vadă contactele, intră în Usage Manager, alege aplicația browserului menționat și mergi la Authorizations. Acolo vei putea să debifezi ce ai vrea să nu acceseze. Singura problemă e că nu toate aplicațiile permit să fie atât de „transparente”. Mai poți, desigur, să dezactivezi și notificările push.
Cum să scrii cu o singură mână pe telefon
Ecranele Smartphone-urilor devin tot mai mari, iar acest lucru poate fi și un dezavantaj: umbli mai greu pe el cu o singură mână. În consecință, Android are soluția. Atunci când nu te poți folosi decât de mâna dreapt sau stângă pentru a scrie un text, tastatura Gboard îți vine din nou în ajutor. Ține apăsat pe tasta Enter, apoi apasă pe simbolul care-ți va deschide un Meniu sau îți va micșora direct tastatura. În felul acesta, devine mai simplu să scrii cu o mână.
Înregistrează acțiunile pe care le faci pe display
Dacă vrei să pui la păstrare ceva din Snapchat story, de exemplu, sau vrei să pornești un stream live cu jocurile pe care le încerci, YouTube Gaming îți vine în ajutor. Aplicația îți permite să înregistrezi orice activitate afișată pe display.
Cum să folosești mai puține date mobile și să scapi de fișierele inutile
În 2017, Google a lansat două aplicații care măresc performanțele unui telefon inteligent: Datally și Files Go. Datally este un fel de manager virtual care te ajută să economisești datele mobile atunci când nu le ai nelimitate.
Când intri într-o aplicație care cere acces la internet, Datally o obligă să-ți ceară permisiunea de a accesa internetul. Files Go în schimb, te scapă de fișierele inutile pe care ți-e greu să le mai găsești, dar îți ocupă memoria degeaba.
Files Go identifică fișierele pe care nu le-ai mai folosit și te pune să alegi dacă le ștergi direct sau îți face un back up pe care-l va stoca în Google Drive.