Android vs. iOS: cât de sigur e sistemul celor de la Google

Android vs. iOS: cât de sigur e sistemul celor de la Google

Platforma Android are în continuare o problemă de imagine când vine vorba de securitate, de procesul de livrare al actualizărilor și infecțiile cu malware.

O dată pe an, cei de la Google publică un raport stufos legat de starea actuală a securității platformei Android. În respectivul document de 56 de pagini  este detaliată evoluția problemelor și a soluțiilor care au afectat popularul sistem de operare pentru mobile în ultimul an.

După cum era de așteptat, se poate vedea o evoluție clară în comparație cu situația de acum un an, dar există în continuare un handicap important derivat din faptul că producătorii de smartphone-uri nu sunt foarte eficienți în a livra actualizări de securitate și funcționalitate către utilizatori.

Mai important decât atât este însă faptul că, prin intermediul Google Play Protect, numărul aplicațiilor malițioase care ajung la utilizatori a scăzut semnificativ. Din luna mai a anului trecut, când a fost introdus instrumentul software, Play Protect a identificat prin rețele neurale aproximativ 60,3% dintre toate aplicațiile potențial periculoase care au ajuns în Play Store.

Majoritatea problemelor pe care le poți întâmpina ca utilizator de Android sunt derivate din instalarea aplicațiilor din afara Google Play. Dacă ești consecvent și te rezumi la magazinul Google, ai doar 0,02% șanse să instalezi un program malițios. În 2016, respectiva cifră era de 0,04%.

La nivel global, există aproximativ 2 miliarde de terminale active cu Android. Indiferent cum pui problema, este imposibil să le ții pe toate actualizate. Statistic însă, fără să menționeze un număr exact de dispozitive, Google s-a lăudat cu o creștere cu 30% a aparatelor care primesc patch-uri de securitate.

Pornind de la rapoartele publicate și de la situația aparent roz în care se află platforma Google, David Kleidermacher, directorul responsabil cu securitatea Android a afirmat că sistemul de operare al Google este la fel de sigur precum cel al concurenței. Declarație referitoare la iOS a fost făcută într-un interviu acordat celor de la CNET.

Citește și: