Aplicațiile Disney ți-au spionat copiii pentru reclame, conform unui nou proces

Aplicațiile Disney ți-au spionat copiii pentru reclame, conform unui nou proces

Aplicațiile Disney sunt foarte populare în App Store și Google Play, dar se pare că vin la pachet cu instrumente de spionaj pentru a urmări activitatea celor mici.

Un proces intentat împotriva gigantului în divertisment ar putea fi cel mai rușinos din istoria companiei, dacă va fi pierdut de Disney. Conform unei plângeri intentate într-un tribunal din California, aproape toate aplicațiile Disney și cele create de subsidiarii lor, urmăresc activitatea copiilor și folosesc acele informații pentru reclame targetate. Mai mult, partajează informațiile colectate contra cost cu terți fără acordul explicit al părinților.

În total, pe lângă Walt Disney Company, mai sunt citate alte trei companii în același proces – Upsight, Unity și Kochava. Toate acestea sunt responsabile de realizarea unor programe destinate copiilor care conțineau cod malițios menit să urmărească, colecteze și exporte informații personale despre modul în care copii se joacă și navighează pe internet.

Conform procesului intentat în California, Disney a încălcat prevederile COPPA – Children’s Online Privacy Protection Act. Aceasta este o lege promulgată de congresul american în 1999 și actualizată în 2013, care interzice exploatarea activității online a celor mici în scopuri financiare. Conform legislației cu pricina, orice aplicație sau site care colectează informații despre copii sub 13 ani are nevoie de acordul explicit al părinților acestora.

Cum era de așteptat, cei de la Disney au negat orice încălcare a legii, insistând că toată activitatea lor online respectă prevederile COPPA. De asemenea, gigantul este convins că decizia tribunalului le va atesta nevinovăția în acest caz. În alt caz, în care tot Disney a fost implicată, FTC a amendat un subsidiar al companiei în 2011 cu suma de trei milioane de dolari. Atunci s-a dovedit că Playdom colecta și dezvăluia mai departe informații despre activitatea online a sute de mii de copii cu vârste mai mici de 13 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: