Ce taxă pregătește ANAF ca măsură disperată de adus bani la buget

Ce taxă pregătește ANAF ca măsură disperată de adus bani la buget

Pe fondul anunțurilor despre măriri de pensii și salarii, de la ANAF ar putea veni o veste proastă: o nouă taxă. Ce tipuri de tranzacții „vânează” de data asta?

Un domeniu pe care statele încă nu îl controlează e al tranzacțiilor de criptomonede, în special Bitcoin. Banca Națională a României a vorbit în ultimii doi ani despre acestea, iar până acum nu a arătat vreo deschidere spre acceptarea lor.

În 2017, BNR a spus că nu crede în Bitcoin, pentru că nu e ceva palpabil. Banca a mai spus că se va asigura că nu există pe piață produse riscante care să compromită clienții și sistemul bancar. Chiar și așa, atât BNR, cât și ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) sunt „urmărite” cu atenție de ANAF pentru o eventuală reglementare.

ANAF ar vedea criptomonedele drept o nouă sursă de venituri la buget pe bază de taxe. Companiile din România care operează cu criptomonede ar putea avea parte de surprize când vor face declaraţiile fiscale. Chiar dacă nu sunt numeroase, nici tranzacțiile, nici afacerile, bani din taxe tot pot fi făcuți.

ANAF nu ştie cum să le impoziteze şi mai degrabă așteaptă de la BNR sau ASF, a declarat Daniel Petre, director impozitare indirectă la Deloitte România, în cadrul unui eveniment al Deloitte, conform ZF.

Totuși, ultima poziție mai fermă a BNR pe tema asta a fost la începutul anului (când Bitcoin a început să scadă și, implicit, alte criptomonede).

„Banca Națională a României semnalizează creșterea interesului populației față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere.

Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și diversificarea acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor”, a transmis BNR.

Cert e că, dat fiind caracterul anonim al tranzacțiilor de criptomonede, va fi cel puțin interesant să vedem cum ANAF va încerca să impoziteze. Dacă se va ajunge acolo.

Citește și: