Cum scapă operatorii din România de amenzile imense

Cum scapă operatorii din România de amenzile imense

ANCOM este arbitrul telecom în România. Unul dintre obiectivele organizației este acela de a controla operatorii telecom și de a-i amenda atunci când se găsesc nereguli. Ultimele modificări ale legii fac ca amenzile să nu mai fie atât de înfricoșătoare.

De exemplu, pe 29 octombrie Poșta Română a fost amendată cu 25.000 de lei de ANCOM pentru că nu a respectat parametrii minimi de calitate pentru trimiterile simple. Totuși, compania va plăti doar 2.500 de lei. De ce?

„Din păcate, ultimile modificări legislative aduse prin Legea 203/2018 permit ca, în cel mult 15 zile, contravenientul să poată plăti jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011 (n.a legea de înființare a ANCOM), respectiv 5.000 de lei. În aceeași situație ne aflăm și în cazurile mult mai grave”, a declarat Cristin Popa, directorul executiv de control în ANCOM.

Ultimile modificări legislative aduse prin L 203/2018 permit ca operatorul să poată plăti jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011 (legea de înființare a ANCOM). Cum amenda minimă pe care o poate da ANCOM este de 5.000 de lei, Poșta va plăti 2.500 de lei în 15 zile.

Problema cu acestă lege este că se poate aplica și pentru cazuri mai grave. De exemplu, Telekom România a fost amendată în acest an cu 1,1 milioane de lei pentru indisponibilitatea serviciilor de voce, date și SMS din luna martie a acestui an.

Așadar, în viitor, după noua lege operatorul ar putea plăti doat 2.500 de lei în cele 15 zile, în loc de amenda de 1,1 milioane de lei.

Modificarea din lege care blochează în prezent ANCOM a trecut neobservată până acum. A fost însă semnalată în septembrie în Comisia IT din Camera Deputaților, de membrii conducerii ANCOM. Aceștia erau chemați la audieri în legătură cu posibile probleme privind taxarea roamingului de către operatorii mobili din România, dar nu s-a remediat până acum.

Citește și:
Sursa: Hotnews
Etichete: