Adevărul despre cancer și consumul de alimente organice

Adevărul despre cancer și consumul de alimente organice

Alimentele organice câștigă consumatori în fiecare zi, iar un nou studiu îți arată dacă merită să plătești mai mult pentru produse organice fără pesticide.

Cercetarea publicată în jurnalul „JAMA Internal Medicine” a fost concepută pentru a le oferi răspunsuri în special celor care consumă alimente organice, cu scopul de a reduce riscurile de cancer.

Într-adevăr, studiul a arătat că cei care au consumat alimente organice pentru o perioadă de peste 4 ani și jumătate au avut rate mai mici de cancer, în special de limfom și cancer la sân apărut după menopauză. Dar, în timp ce există o corelație între consumul de alimente organice și ratele mai scăzute de cancer, asta nu înseamnă neapărat că una o cauzează pe cealaltă.

Este posibil ca persoanele care aleg alimentele organice să fie, probabil, mai sănătoase, mai bogate și mai bine educate, toți fiind factori care influențează riscul de cancer. În același timp, ar trebui să iei în calcul că un stil de viață dezordonat – mișcarea fizică, fumatul etc – nu va fi șters cu buretele de o alimentație sănătoasă.

Studiul este primul de acest gen, iar constatările trebuie confirmate de alte cercetări, înainte ca produsele organice să fie propuse ca o strategie preventivă împotriva cancerului.

Pe de altă parte, cercetările anterioare au descoperit că aportul mai mare de fructe, legume și cereale integrale – indiferent de modul în care sunt cultivate – și scăderea consumului de carne roșie pot scădea riscul de apariție a cancerului. Deci, dacă nu îți permiți să cumperi alimente organice, este la fel de bine să mănânci fructe și legume obișnuite.

În ceea ce privește realizarea studiului, acesta a făcut parte din cercetarea franceză NutriNet-Santé, care a inclus aproximativ 70.000 de voluntari ce nu aveau cancer.

Sănătatea fiecărui participant a fost evaluată în fiecare an și a fost monitorizată pentru o perioadă medie de 4,5 ani. Rezultatele au arătat că cei care au avut cele mai bune scoruri cu privire la consumul de alimente ecologie, aveau un risc de cancer cu 25% mai mic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: