Aimee Iacobescu și averea ei: filme memorabile pe care trebuie să le vezi

Aimee Iacobescu și averea ei: filme memorabile pe care trebuie să le vezi

Aimee Iacobescu a murit pe 27 martie. A lăsat însă o moștenire în cinematografia românească de care nu e prea târziu să te bucuri.

Aimee Iacobescu a murit pe 27 martie, la vârsta de 71 de ani, după ce a fost răpusă de cancer. Era fiica unui farmacist, colonel de armată, și a reușit să intre în lumea actorie foarte facil (mulți spun că datorită talentului), într-o perioadă în care erau foarte puține locuri pentru fete în acest domeniu.

Aimee Iacobescu a fost absolventă a Secției de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, în 1968. A jucat pe scena Teatrului Național timp de 40 de ani, din 1968, până în 2008. S-a spus că era protejata scriitorului Eugen Barbu și protejata inginerului regizor, Sergiu Nicolaescu. Deși a avut o lungă carieră în arta teatrală, a rămas cunoscută mai mult pentru rolurile memorabile din mai multe filme românești realizate în perioada comunistă.

Haiducii – Aimee Iacobescu a fost Domnița Ralu

Au fost mai multe filme Haiducii. Primul este cel din 1966, regizat de Dinu Cocea, după un scenariu scris de Eugen Barbu, Nicolae Mihail și Mihai Opriș. În rolurile principale au fost distribuiți actorii Ion Besoiu, Marga Barbu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Jean Constantin. Aimee Iacobescu a apărut mai târziu în seria acestor filme. Cel mai cunoscut a fost Zestrea Domniței Ralu, în care a jucat alături de Florin Piersic. Domnița Ralu a fost o personalitate reală, din Epoca Fanariotă. Domnița Ralu Caragea era de origine greacă și s-a remarcat ca actriță în epocă, fiind și traducătoare și participantă la Războiul de Independență al Greciei.

Cu mâinile curate – Aimee Iacobescu a fost dama de companie Charlotte

A fost un film polițist românescu din 1972, regizat de Sergiu Nicolaescu. Printre actorii principali s-au numărat Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică. Aimee Iacobescu a avut un rol mai șters, cel al damei de companii Charlotte. Filmul se axează pe lupta comisarilor Roman și Moldovan împotriva grupărilor de crimă organizată apărute în Bucureștiul postbelic.

Nu filmăm să ne-amuzăm – Aimee Iacobescu a fost actrița Lucia

Un film de comedie românesc realizat în 1975, un „film în film”, în care sunt satirizate moravurile din cinematografia românească. Este un film despre niște bișnițari care încearcă să-și rotunjească veniturile pe litoralul Mării Negre, a anului 1968.

Osânda – Aimee Iacobescu a fost Magda Pârâianu

Încă un film regizat de Sergiu Nicolaescu, difuzat în 1977. Filmul spune povestea unui fost candamnat la ocnă, Manolache Preda Amza Pellea), care, după ce a stat închis zece ani pentru că a participat la răscoala de la 1907, se întoarce în satul natal unde nimic nu mai este cum lăsase. Părăsit de soție și privit cu suspiciune de propriii copii și de săteni, fostul ocnaș e nevoit să-și refacă viața, dar nimerește într-un nou complot. În film, Aimee Iacobescu a jucat rolul Magdei Părăianu.

[readmore]

Dumbrava minunată – Aimee Iacobescu a fost Fiica Soarelui

Un film din 1980, regizat de Gheorghe Naghi și o adaptare a celebrei povești pentru copii scrisă de Mihail Sadoveanu. Aici probabil ești și tu puțin familiarizat cu povestea Lizucăi, o fetiță de 5-6 ani, luată din casa bunicilor de mama ei vitregă care o urăște. Lipsa afecțiunii din partea mamei care nu mai trăiește, o fetermină să fugă înapoi spre casa bunicilor, dar are parte de o aventură de basm în lumea viselor în momentul în care adoarme într-o scorbură. Aimee Iacobescu a jucat aici rolul Fiicei Soarelui, unul dintre personajele fantastice de care e fascinată Lizuca.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: