Aerul condiționat e grozav acum, dar pe viitor ne-ar putea distruge

Aerul condiționat e grozav acum, dar pe viitor ne-ar putea distruge
Sursa foto: Hely Heating and Air

Afară este extrem de cald, așa că ne rămâne un singur lucru de făcut – să pornim aerul condiționat și să ne bucurăm că există. Totuși, dependența pe care am dezvoltat-o fără să știm față de aerul condiționat ar putea duce la sute de morți până în 2050.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat impactul aerului condiționat care merge pe bază de cărbune, gaz și ulei. Astfel, e nevoie de mai multă energie, iar asta duce la mai multe particule poluante în aer – așadar, mai multe morți cauzate de poluare.

Până în 2050, în SUA vor muri 654 de oameni pe an din cauza creșterii nivelului de particule poluante. „Aerul condiționat salvează vieți de valurile de căldură, dar dacă aerul condiționat necesită centrale care merg pe bază de cărbune, atunci avem o problemă”, a explicat Jonathan Patz, unul din cercetători, de la University of Wisconsin-Madison.

Pentru a înțelege magnitudinea problemei aerului condiționat, cercetătorii au folosit modele numerice. Astfel, au putut prezice creșterea consumului de energie și poluarea rezultată de la activitatea centralelor. Modelele lor au inclus multe variabile – de la cât de mult va crește temperatura globală până la cât de bine vor rezista clădirile în fața schimbărilor climatice.

Cercetătorii au prezis că temperatura globală va crește cu 3,5 grade Celsius, iar acest lucru ar putea duce la o creștere a nevoii de energie de până la 30%. Dacă utilizarea de gaz, cărbune și ulei se mărește, la fel se va întâmpla și cu nivelul de poluare din aer. Poluarea este responsabilă pentru problemele cu plămânii și cu inima – spre exemplu, să trăiești cu astm într-un oraș poluat este un iad.

Soluția propusă de cercetători este să căutăm surse de energie curată, să îmbunătățim eficiența energiei și să căutăm să limităm efectele schimbării climatice pe cât posibil. Cercetătorii speră ca previziunile lor să nu se adeverească, iar lucrurile să stea altfel în 2050.

Citește și: