Aeroport închis din cauza unor idioți cu drone

Aeroport închis din cauza unor idioți cu drone

Un aeroport a fost închis complet ore bune, după ce indivizi încă neidentificați s-au gândit că ar fi o idee bună să zboare drone în apropiere.

Aeroportul Gatwick, al doilea cel mai mare ca dimensiuni din Marea Britanie, a fost închis pe mai toată durata nopții de miercuri și o parte din dimineața de joi, după ce au fost raportate două drone care zburau în apropiere.

Inițial, aeroportul a suspendat zborurile la ora 21, ora locală, după ce au fost identificate pentru prima oară dronele. Aeroportul a fost redeschis pentru puțin timp în jurul orei 3, dar a fost închis iarăși, după ce dronele au reapărut.

Pe lângă simpla consemnare la sol a avioanelor, închiderea aeroportului înseamnă că o mulțime de zboruri au trebuit deviate către alte aeroporturi, între care Luton, heathrow și Stansted. Unele zboruri au aterizat chiar la Paris și Amsterdam. În total, 111.000 de pasageri din 760 de zboruri au avut de suferit noaptea trecută.

Cei de la Civil Aviation Authority spun că ”e absolut inacceptabil să zbori drone în apropierea aeroporturilor, iar cei care fac asta riscă și închisoarea.” Legea din Marea Britanie spune că e interzisă ridicarea dronelor la mai puțin de un kilometru de aeroporturi, fără o permisiune explicită. Dacă sunt prinși, cei care au ridicat dronele de lângă Gatwick riscă până la cinci ani de închisoare.

Autoritățile încearcă să dezvolte metode cât mai bune pentru a împiedica dronele care ar putea să zboare în apropierea aeroporturilor. Cei de la DJI, spre exemplu, au integrat în software elemente de geolocalizare care împiedică dronele să intre în spații aeriene restricționate. Tot aceștia au și o tehnologie care permite detectarea dronelor de la distanțe destul de mari, de până la 16 kilometri.

Citește și: