09 aug. 2018 | 17:07

Adevărul despre fotografia cu românii veniți din diaspora la miting

Generalist
Adevărul despre fotografia cu românii veniți din diaspora la miting

Au dosit deja primii manifestanți români veniți din străinătate pentru mitingul diasporei, dar încă mai sunt mulți blocați la vamă.

Mitingul diasporei din 10 august a fost anunțat de mai mult timp și, cu toate că mulți au crezut că nu se va concretiza, românii plecați în străinătate s-au întors în România pentru a-și manifesta nemulțumirea față de guvernarea PSD, iar protestul se va susține pe 10 august.

Subiectul așa-ziselor blocaje de la vamă a fost însă ușor de exploatat, iar în mediul online, fie din cauza confuziei (puțin probabil), fie pentru a transforma un miting legal în subiect de propagandă, a circulat o fotografie cu mii de mașini care așteaptă în cozi imense la frontieră.

Dar, nu este vorba de frontiera României, ci de una din China. Mașinile și oamenii respectivi așteptau (cine știe cât) la intrarea în China, nicidecum în țara noastră. Cei de la Kanal D au publicat această imagine eronată care nu are nicio legătură cu diaspora românească, ci mai degrabă cu cea chineză.

adevarul miting diaspora

Cel mai important argument care confirmă această informație este că Punctul de Trecere a Frontierei Nâdlac II nici măcar nu arată așa. România n-a avut niciodată, la nicio vamă, atât de multe benzi de circulație pentru mașinile care intră în țară.

Primii manifestanți au sosit deja în Piața Victoriei cu mai mult de 24 de ore înainte de ziua marelui protest. Joi, 9 august, mai mulți români sosiți din străinătate au scandat sloganuri anti-PSD și au mărturisit jurnaliștilor nemulțumirea.

Unii dintre ei spun că s-au săturat de guvernarea odioasă a PSD, partid din cauza căruia au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru un trai mai bun prin alte părți.

La intrarea în România, diaspora a fost întâmpinată cum se cuvine de românii de aici, scenariu care ar putea anunța unul dintre cele mai reușite mitinguri anti-PSD de până acum:

“Ne-au așteptat sute de oameni cu steaguri. Este o senzație de nedescris și suntem mândri că suntem români și că a venit lumea în întâmpinarea noastră. Cei care ne-au așteptat sunt din organizațiile civice din Oradea. Suntem mii de oameni, toată lumea vrea să vină la București”, a declarat Mario Mocan, inițiatorul mitingului, pentru Realitatea.

Primăria Capitalei a întârziat destul de mult înștiințarea presei cu privire la aprobarea sau refuzul protestului diasporei, dar, într-un final, în urma unei ședințe de urgență, mitingul a fost aprobat, dar nu există organizatori. Prin urmare, dacă se vor întâmpla evenimente neplăcute, nu va exista o persoană sau un grup de organizatori care să fie trași la răspundere.