Câte accidente rutiere sunt cauzate de șoferii care adorm la volan

Câte accidente rutiere sunt cauzate de șoferii care adorm la volan

Accidentele rutiere sunt unele dintre cele mai nefericite scenarii care pot deveni realitate, iar cauzele acestora sunt nenumărate.

De cele mai multe ori, consumul de substanțe și neatenția sunt principalele cauze ale unei astfel de tragedii, însă șoferii somnoroși poartă și ei o parte din vină. Aceștia s-au dovedit a fi un factor de risc mai mare decât se credea anterior, potrivit unui studiu.

Bineînțeles, problema se înrăutățește odată cu venirea întunericului. Cercetarea efectuată de Fundația AAA pentru siguranța traficului a constatat că rata accidentelor cauzate de somnolență a fost de trei ori mai mare în timpul nopții.

Cercetătorii au monitorizat continuu peste 3.500 de persoane din șase locații din Statele Unite. Acestea au fost urmărite cu ajutorul camerelor pentru câteva luni între octombrie 2010 și decembrie 2013. Din cele 701 de accidente pe care le-au studiat, somnolența a fost un factor de 8,8% la 9,5%. De asemenea, somnolența a reprezentat un factor de 10,6% – 10,8% din accidentele care au avut ca rezultat deteriorări semnificative ale proprietăților, activarea airbag-ului sau rănirea.

Studiul a sugerat că statisticile guvernamentale americane indicau că numai aproximativ 1%-2% din toate accidentele implicau conducerea în timpul stărilor de somnolență, când problema a fost una mult mai mare.

Cu toate că studiul confirmă că accidentele provocate de somnolență sunt o problemă semnificativă, accidentele produse de neatenție și consumul de alcool reprezintă o problemă și mai mare.

Potrivit Consiliului Național pentru Siguranța Națională, 21% din accidentele produse în 2013 implicau telefoanele mobile. De asemenea, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite au raportat că 10.265 de persoane au murit în accidente cauzate de consumul de alcool în 2015, ceea ce reprezenta aproape o treime din totalul deceselor rezultate în urma accidentelor rutiere.

Accidentele cauzate de somnolență sunt greu de depistat, deoarece nu există un instrument prin care să testezi gradul stării (ca în cazul alcoolului), iar șoferii nu își recunosc de cele mai multe ori vina.

Citește și:
Sursa: CNN