Zilele cu valuri ucigașe de căldură vor fi din ce în ce mai dese în viitor

Zilele cu valuri ucigașe de căldură vor fi din ce în ce mai dese în viitor

O simptomă a încălzirii globale, zilele cu valuri ucigașe de căldură se pare că vor fi din ce în ce mai dese în anii următori.

Deși în țara noastră am avut parte de foarte multe zile ploioase în ultima perioadă, la nivel global, situația temperaturilor este foarte gravă. Din cauza gradului sporit de poluare, emisiile de gaze de seră reușesc din ce în ce mai des să provoace mici găuri în stratul de ozon accelerând încălzirea globală. Nici măcar nu mai are legătură cu încentinerea sau acelerarea acestui trend. Direcția pare a fi bătută în cuie.

Problema nu este însă că vom avea parte de temperaturi crescute în anii următori, ci că în fiecare an vor exista câteva zile cu valuri ucigașe de căldură. Această informație a fost confirmată de Nature Climate Change. Conform statisticilor agregate de respectiva publicație, 30% din populația lumii experimentează la această oră cel puțin 20 de zile cu valuri de căldură ce au potențialul să genereze victime. În ceea ce privește viitorul planetei noastre, dacă trendul actual de poluare se menține, procentul de persoane ce vor avea parte de temperaturi periculoase va crește la 74% până în 2100.

Pentru a-și forma o opinie informată, cercetătorii de la Universitatea Manoa din Hawaii au analizat o serie stufoasă de articole de cercetare publicate între 1980 și 2014. La final, au descoperit peste 900 de instanțe de valuri ucigașe de căldură ce au fost confirmate de studii independente. Respectivele cazuri dramatice au fost înregistrate în 36 de țări diferite și s-au manifestat cu un număr mai mic sau mai mare de decese. Ca exemple, un val de căldură foarte puternică din 2003 a generat 5000 de decese în Paris, în timp ce un val de căldură din Moscova în 2010 s-a lăsat cu 10.000 de persoane ce și-au pierdut viața.

Partea îngrijorătoare este că această urmare a încălzirii globale nu va dispărea dacă scade gradul de poluare globală. În conformitate cu cele mai optimiste pronosticuri de poluare, 48% din populația lumii va avea parte de cel puțin 20 de zile de călduri ucigașe până în 2020.

Citește și: