09 iun. 2017 | 18:00

Windows s-ar putea întoarce pe telefoanele mobile

ACTUALITATE
Windows s-ar putea întoarce pe telefoanele mobile

Sistemul de operare Windows ar putea marca o revenire pe dispozitivele mobile, datorită noii versiuni de Windows Shell, denumită CShell.

Microsoft are o strategie de a unifica design-ul pe toate dispozitivele, fie că sunt computere, tablete, console de jocuri sau telefoane mobile. CShell (Composable Shell) este o o nouă versiune a Windows Shell, care se adaptează mai bine la dimensiunile ecranului terminalului. Noua interfață a fost inclusă în versiunile de test trimise entuziaștilor Windows 10 care participă la testele cu noutățile din sistemul de operare.

Cei de la Windows Central au pus CShell pe HP Elite X3, cel mai spectaculos smartphone cu Windows 10. Seamănă un pic cu vechea soluție, dar oferă mai multe funcții, similare cu cele de pe PC. CShell permite și o funcționalitate mai bună pentru Windows Continuum, modul în care telefonul devine un desktop la birou, utilizând tastatură, mouse și monitor. Aplicațiile rulează mai bine și se adaptează mai bine la ecran.

Ei susțin că experiența Windows 10 Mobile era limitată, că nu se puteau mări dalele (tiles) și nu se puteau include elemente din meniul de Setări, exact ca pe computer. Iar noul CShell permite tocmai acest lucru, să arate similar cu interfața de pe PC sau de pe o tabletă cu Windows 10. Zona de Action Center devine acum identică pe computer și pe mobil, scrie computerblog.ro.

Interfața include o funcție nouă, universal landscape mode, adică dacă ții telefonul pe lat, interfața și aplicațiile vor porni pe lat, ca pe un computer și nu în modul vertical, cu era înainte pe telefoane.

Noul Windows Continuum permite rearanjarea ferestrelor, să poți lucra cu mai multe aplicații deschise simultan. Să nu uităm că este o variantă de test. Urmează să fie dezvoltată și probabil lansarea este spre final de an. Rămâne de văzut, cum spuneam, cine va face telefoanele. Dar suspectez că proiectul Surface Phone va reveni în atenție. Poate chiar de anul acesta.