25 apr. 2017 | 16:16

Wikipedia se alătură luptei împotriva știrilor false prin intermediul unor unelte proprii

ACTUALITATE
Wikipedia se alătură luptei împotriva știrilor false prin intermediul unor unelte proprii

Wikipedia dezvoltă o metodă de a combate știrile false din mediul online, iar platforma pe care o dezvoltă ar fi mai creativă și mai bine organizată.

Co-fondatorul platformei Wikipedia, Jimmy Wales, vrea să combată știrile false printr-o unealtă proprie. Wikitribune va putea fi accesată în mod gratuit pentru a angaja reporteri și organizații experimentate care pot verifica și edita articolele din mediul online. De asemenea, compania va lucra împreună cu voluntari care pot edita articole, verifica veridicitatea știrilor și care pot sugera noi subiecte pe care pagina le poate aborda.

Succesul și existența Wikitribune va depinde de donațiile oamenilor care cred în această misiune și în jurnalismul căruia aceasta îi dă naștere. Platforma va acoperi știrile tradiționale, cele de politică, tehnologie, precum și subiecte mai specializate pe care abonații le pot alege, potrivit Engadget. 

Articolele de pe platformă vor include informații despre sursă, comunicatele în întregime, înregistrări audio și video ale interviurilor despre problema tratată. Articolele și completările adăugate de cititori vor fi verificate de un editor înainte de a fi incluse pe pagină. Aceste două mecanisme vor putea crea o cultură de știri care este transparentă și veridică și, pentru a ajunge la acest rezultat, se va folosi de expertiza reporterilor și de evaluările realizate de masele de oameni care interacționează cu acest conținut.

Marea provocare este de a controla o masă atât de mare de oameni. Însă modul în care Wikipedia a reușit să facă față problemei știrilor false până în acest moment, ne dă speranța că aceeași cultură, care funcționează pe această platformă, va crește și în sânul Wikitribune.

Numeroase companii de tehnologie duc o luptă împotriva știrilor false, dar niciuna dintre acestea nu a reușit să soluționeze problema în totalitate. Co-fondatorul Wikipedia pare a fi de părere că răspunsul este o platformă de știri mai creativă și mai bine organizată.