Volkswagen speră ca mașinile sale ”să vorbească” în trafic în 2019

Volkswagen speră ca mașinile sale ”să vorbească” în trafic în 2019
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
12:30 29.06.2017

Din momentul în care mașinile vor ajunge să comunice între ele, traficul se va fluidiza și vor exista mai puține accidente, iar cei de la Volkswagen vor ca acest lucru să se întâmple în 2019.

Mașinile inteligente și autonome tind să devină inevitabile. Acesta este trendul la nivel global, iar producătorii auto care nu se aliniază la tendințele pieței riscă să aibă foarte mult de pierdut. Din acest motiv, companii mai mult sau mai puțin cunoscute inițiază parteneriate pe marginea unor sisteme de inteligență artificială. Volkswagen se pare că este prima pe listă.

La doar câteva zile după ce și-au anunțat parteneriatul cu NVIDIA pe partea de AI, cei de la Volkswagen sunt optimiști că standardul pWLAN (Public Wireless LAN) își va găsi loc în mașinile companiei în următorii doi ani. Această tehnologie inovativă facilitează transferul automat de informații din trafic între autoturisme și elemente din infrastructura de transport pe o rază de 500 de metri. Lista informațiilor transmise include avertismente, informații de trafic și condiții de drum ce pot fi pasate dintr-o parte în alta în doar câteva milisecunde. Astfel, șoferii vor avea informațiile necesare în timp util pentru a preveni un accident, pentru a evita o zonă cu trafic sau pentru a frâna în cazul în care se apropie o mașină de salvare sau pompieri.

Partea cea mai fascinantă a întregului concept de pWLAN ține de lipsa nevoii unei conexiuni la internet. Informațiile sunt adunate în permanență printr-o serie de senzori și sunt pasate dintr-o parte în alta prin Wi-Fi. În prima fază, realizatorii proiectului speră ca sistemul să includă avertismente din trafic și informații locale, dar odată cu evoluarea tehnologiei, volumul de date transferat dintr-o parte în alta va crește semnificativ. În condiții ideale, ar trebui să știi din timp când vine o salvare și în ce direcție se îndreaptă, fără să ai emoții că blochezi traficul.

Apropo, deși Volkswagen este primul producător care a lansat un comunicat pe marginea implementării pWLAN, standardul va fi open source. Asta înseamnă că este doar o chestiune de timp până când va fi implementat pe o varietate foarte mare de autovehicule de la productori diferiți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI