25 oct. 2017 | 20:30

Ți-ai putea controla visele și există o tehnică simplă pentru asta

ACTUALITATE
Ți-ai putea controla visele și există o tehnică simplă pentru asta

Trei trucuri mici îți pot permite să îți controlezi visele, să le ai lucide. Astfel, vei putea ști că visezi și vei putea alege ce urmează să se întâmple.

Cei care le-au încercat le-au descris ca experiențe intense și interesante. O serie de tehnici, mai mult sau mai puțin bazate pe știință, au pretins că induc visuri lucide, dar mulți au eșuat. Acum, cercetări noi din Australia arată că rutinele sunt modalități incredibil de fiabile pentru a avea un vis lucid.

Cercetătorii vorbesc de trei tehnici. Prima este relativ simplu: verifici de mai multe ori pe zi mediul în care te afli pentru a-ți da seama dacă visezi. Al doilea presupune o planificare mai ușoară. Cercetătorul Denholm Aspy spune să dormi, apoi să te trezești după cinci ore. După ce te-ai trezit, stai treaz câteva momente, după care bagă-te la loc în pat. Se crede că așă e încurajat somnul REM, în timpul căruia sunt mult șanse să apară visele lucide și îți vei da seama că ești în vis și nu trăiești p realitate.

Al treilea este probabil cel mai bizar, deși cel mai evident. Se numește inducție mnemonică a visurilor lucide: după ce te trezești după cinci ore, repetă că „data viitoare când visez, îmi amintesc că visez”. Cele trei tehnici au fost testate pe 47 de persoane, dintre care 17% au avut vise lucide într-o săptămână. Acest număr pare să fie scăzut, dar este unul promițător (dacă vrei să crezi în așa ceva). Cei care folosesc cea de-a treia tehnică au mai mult succes. Pentru persoanele care au adormit cinci minute după terminarea rutinei, 46% au avut vise lucide.

„Tehnica MILD funcționează pe ceea ce noi numim memorie potențială, adică capacitatea ta de a-ți aminti să faci lucruri în viitor. Repetând o frază reprezintă o intenție în mintea ta, care duce la un vis lucid”, spune dr. Aspy. „Aceste rezultate ne aduc cu un pas mai aproape de a dezvolta tehnici de inducție, care ne vor permite să studiem multe dintre beneficiile potențiale ale viselor lucide cum ar fi tratamentul pentru coșmaruri și îmbunătățirea abilităților și abilităților fizice prin repetiție în mediul lucid de vis”.