19 apr. 2017 | 15:30

Viitorul Windows 10 îți va spori bateria la laptop printr-un sistem inteligent

ACTUALITATE
Viitorul Windows 10 îți va spori bateria la laptop printr-un sistem inteligent

După cum ne-am obișnuit, la scurt timp după lansarea Creators Update, Microsoft a început eforturile de finisare ale viitorului update pentru Windows 10.

Sistemele Apple reușesc să aibă o autonomie mai mare decât majoritatea PC-urilor, iar acest lucru se datorează în egală măsură calității acumulatorilor și optimizărilor din sistemul de operare. Dacă tot nu pot să facă nimic în privința bateriilor din laptopuri, cei de la Microsoft s-au decis să finiseze pe cât posibil sistemul de operare. Un pas important în această direcție poartă numele power throttling și va fi integrat în următorul update major pentru Windows 10.

După cum se poate vedea în captura de mai sus de task manager, în curând vom vedea o coloană nouă în Task Manager. Aceasta a fost introdusă în Windows 10 Preview Build 16176 și va fi finisată până la includerea în următoarea actualizare ce va ajunge la marea masă a utilizatorilor.

Ideea din spatele conceptului de power throttling are legătură cu ștrangularea accesului la resurse hardware pentru aplicațiile din fundal. În momentul în care aveți un număr foarte mare de tab-uri deschise într-un browser pe care nu-l folosiți, acela va vedea mai puțin resurse disponibile pe sistem și, implicit, va oconsuma mai puțină energie. În testele interne ale companiei, s-a putut observa o creștere a autonomiei cu 11% pe sistemele pe care a fost experimentată noua funcție. Practic, aplicațiile din fundal nu vor fi suspendate, dar își vor îndeplini sarcinicile cu un impact minim asupra bateriei.

Este foarte important de reținut că, cel puțin momentan, beneficiile algoritmului de power throttling nu se vor simți decât pe sistemele portabile ce includ procesoare cu tehnologia Intel Speed Shift. Aceasta a fost introdusă pentru prima oară în CPU-urile de generația a șasea. Există însă promisiunea că Microsoft va extinde suportul pentru această funcție și la alte procesoare în lunile ce urmează.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele