VIDEO Zeci de clipuri cu explozii nucleare au fost desecretizate

O mulțime de videoclipuri cu explozii nucleare, ținute la sertar până acum, au fost desecretizate și publicate pe internet.

Nenumărate videoclipuri cu teste nucleare efectuate între 1945 și 1962 putrezesc în arhivele guvernului SUA. O parte dintre acestea au început să fie restaurate, declasificate și publicate pe YouTube, mulțumită Lawrence Livermore National Laboratory. 62 dintre aceste clipuri au fost publicate pe internet chiar ieri.

Primul set de videoclipuri date publicității a ajuns pe internet în martie. Clipurile nu sunt doar pentru distracția noastră, fiind utile și pentru oamenii de știință. Aceștia pot face noi observații, utile apoi pentru diverse domenii de cercetare legate de bombele nucleare.

Filmele includ teste de la Operation Hardtack (1958), Operation Teapot (1955), Operation Redwing (1956), Operation Dominic (1962) și altele.

bombe nucleare

”Am primit o mulțime de cereri în legătură cu aceste videoclipuri, iar publicul are dreptul să vadă aceste filmări”, spune Gregg Spriggs, fizician în domeniul armelor nucleare și liderul proiectului de restaurare a filmelor. ”Nu doar că ajutăm la conservarea istoriei, dar primim și un ajutor important în cercetări”.

Spriggs și echipa sa se grăbesc să digitalizeze videoclipurile, deoarece acestea sunt destul de deteriorate iar procesul de degradare continuă.

Cei de la Lawrence Livermore National Laboratory mai au câțiva ani de muncă pentru a rezolva digitalizarea tuturor filmelor cu bombe nucleare pe care le au. Aceștia vor continua să publice seturi consistente de videoclipuri pe YouTube, așa cum este cazul celor 62 de acum.

Videoclipurile pot fi găsite pe canalul de YouTube al laboratorului, iar pentru acces facil, le poți vedea pe toate ordonate într-un playlist, AICI.

13:58 15.12.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video