Vântul a bătut atât de tare în Europa încât au apărut prețuri negative la electricitate

Vântul a bătut atât de tare în Europa încât au apărut prețuri negative la electricitate
17:57 09.06.2017

Nu se întâmplă foarte des să apară prețuri negative la electricitate, dar această săptămână este una excepțională pentru Europa.

Vântul a bătut foarte tare de-a lungul și de-a latul întregului continent în ultimele zile. Viteza vântului a fost atât de mare încât turbinele eoliene din cea mai mare parte a Europei au ajuns să contribuie la stabilirea unei noi recorduri. Spre exemplu, energia regenerabilă a asigurat mai bine de jumătate din necesarul de curent electric al Marii Britanii în ziua de miercuri, pentru prima dată.

Turbinele amplasate offshore au oferit 10% din totalul de energie electrică necesară, astfel încât prețurile pentru energie au ajuns în spectrul negativ. Marea Britanie este gazda uneia dintre cele mai mari ferme eoliene și a celor mai mari turbine de acest fel, astfel că nu trebuie să ne mire foarte tare că aceste elemente au fost definitorii în structura energetică a țării.

”Prețurile negative nu sunt observate foarte des”, spune Joel Meggelaars, care lucrează la WindEurope. ”Un astfel de eveniment este caracterizat de o ofertă foarte mare și de cerere foarte mică”, arată motherboard.vice.com.

Într-adevăr, au fost câteva situații în ultimele zile când oferta de energie eoliană a Danemarcei a depășit cererea locală de curent cu până la 137%. În total, aproximativ 2% din totalul de energie electrică din Europa a fost furnizat de eoliene offshore, de-a lungul zilei de marți, iar Meggelaars spune că vorbim despre un nivel foarte ridicat de energie.

Știrea este completată și de faptul că, la nivel global, în 2016, energia regenerabilă a furnizat 161 gigawați de curent în 2016, la un preț cu 23% mai scăzut decât ar fi fost în 2015. Desigur, o astfel de sursă de energie precum cea a vântului este imprevizibilă, iar multe țări preferă să se bazeze în continuare pe combustibili fosili sau pe alte surse asemănătoare pentru a îndeplini cererea minimă de energie.