Un Renault autonom a parcurs un traseu cu obstacole

Cei de la Renault au demonstrat de curând pe un traseu cu obstacole performanța unei mașini autonome realizate în house de către francezi.

Mașinile autonome evoluează cu o viteză amețitoare. În urmă cu 2-3 ani, întregul proiect era unul destul de abstract, iar investițiile în acest domeniu erau făcute doar de marile companii din tech. Între timp, situația s-a schimbat radical, aproape orice gigant din industria auto are o divizie ce încearcă să facă performanță prin îmbunătățirea tehnologiilor folosite în mașini autonome.

Chiar și dacă vor mai trece 5 ani până când le vom vedea pe străzi fără șofer, mașinile mainstream care ies acum de pe linia de asamblare includ în marea lor majoritate sisteme de inteligență artificială. Faptul că nu sunt autonome în totalitate tinde să fie în curând doar o limitare a legislației în vigoare.

Tesla a fost prima companie care s-a lăudat cu abilitatea mașinilor din portofoliu de a evita obstacole și de a frâna pentru a preveni un accident. Între timp, un Model S a devenit mult mai capabil decât atât, iar prezența unui șofer la volan este din ce în ce mai opțională. De această parte a oceanului, Renault pare a fi primul producător european care va lansa o mașină cu tehnologii avansate de inteligență artificială.

Prima demonstrație în acest sens poate fi văzută în clipul de mai sus. Un Renault a parcurs de curând un traseu cu obstacole de parcă ar fi avut la volan un șofer profesionist de raliu. Mașina s-a descurcat foarte bine la a evite obstacole care au apărut în timp real, fără a fi vorba de un traseu predefinit cu mult timp înainte. Conform inginerilor francezi, stilul efectiv al manevrelor de evitare a fost inspirat din abilitățile șoferilor profesioniști de test.

Conform pronosticurilor făcute publice de compania franceză, Renault speră să aducă pe șosele primele mașini autonome cu astfel de abilități futuriste în 2022.

Alexandru Puiu
08:28 10.11.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video